LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Bibliotekarier vill inte ange papperslösa

24 maj, 2023 
TT Nyheter
Fler än nio av tio bibliotekarier är negativa till förslaget om anmälningsplikt. Arkivbild.
En majoritet av de som jobbar på bibliotek är negativa till den punkt i Tidöavtalet som föreslår att offentlig­anställda ska bli skyldiga att anmäla pappers­lösa.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Fackförbundet DIK har genomfört en undersökning där 86 procent av de svarande menar att förslaget är mycket dåligt och 7 procent att det är ganska dåligt. Endast 3 procent svarar att att förslaget är bra.

"DIK:s bibliotekariemedlemmar har tydligt uttryckt att förslaget om anmälningsplikt bör skrotas. Det strider mot flera internationella konventioner och står dessutom i bjärt kontrast till bibliotekslagen som slår fast att biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla. Vi kräver att förslaget i sin helhet omedelbart dras tillbaka", säger Anna Troberg, förbundsordförande i DIK, i ett pressmeddelande.

Frågan om anmälningsplikten väcker stort engagemang bland fackförbundets medlemmar. I fritextsvaren skriver många att de inte förstår hur det ska gå till rent praktiskt att få reda på om någon är papperslös och att de hellre byter yrke än anger människor.

DIK skriver att en anmälningsplikt skulle leda till mer utsatthet, otrygghet och segregation och man har startat en namninsamling för att sätta press på regeringen att dra tillbaka förslaget. Namninsamlingen ska överlämnas till migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Totalt svarade 1 891 biblioteksanställda på enkäten, svarsfrekvensen bland medlemmarna var 42 procent.

Annons