LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Bibliotek granskas efter bokgallring

06 jul, 2023 
TT Nyheter
Lena Anderssons böcker gallrades på Högsbo bibliotek. Detta sammanföll med en intensiv debatt om en text som Lena Andersson hade skrivit. Arkivbild.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Justitieombudsmannen har inlett en granskning av Högsbo bibliotek i Göteborg, efter att de skänkt bort böcker av författaren Lena Andersson. Det skriver Dagens Nyheter.

I maj lade biblioteket upp ett inlägg på Instagram om att de skänkte bort Anderssons böcker, med texten: ”Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker. Ta hem en, läs den och lämna vidare.”

Detta sammanföll med en intensiv debatt, efter att Lena Andersson skrivit en krönika i Svenska Dagbladet om barn som går hungriga. I texten argumenterade hon för att även föräldrar med liten inkomst kan sätta mat på bordet till sina barn. Krönikan väckte starka reaktioner, och debatterades i svenska medier.

Nu har JO begärt att Göteborgs kommun ska komma med en förklaring till agerandet. Enhetschefen Grethe Österberg har i en tidigare DN-intervju förnekat att bokgallringen var ett politiskt ställningstagande.

Annons