LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Barnboken "Glömdagen" kan få stort pris

04 apr, 2023 
TT Nyheter
Författaren Sara Lundberg nomineras till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris för boken "Glömdagen". Arkivbild.
Teresa Glads dokumentära "Farböder" och Sara Lundbergs bilderbok "Glömdagen" är båda nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Båda de svenska kandidaterna är bilderböcker om än av olika sort. Terese Glads bok "Farbröder" bygger på intervjuer med nio verkliga farbröder som får berätta om hur drömmar och upplevelser i barndomen har påverkat deras liv. "Det blir tydligt att alla barn blir vuxna och att alla vuxna varit små" konstaterar nomineringsjuryn.

Boken blev utvald även till utställningen ”outstanding picturebooks” på årets barnboksmässa i Bologna.

Den sedan tidigare dubbelt Augustprisbelönade Sara Lundbergs bok "Glömdagen" handlar om en dag som inte blir som någon har tänkt sig. Juryn beskriver den som "ett färgsprakande konstverk som breder ut sig och tar plats".

Sammanlagt 14 nordiska bilderböcker, barnböcker och ungdomsromaner är nominerade. Bland dessa finns även fjolårets Augustpristagare i barn- och ungdomsklassen, finlandssvenska Ellen Strömbergs ungdomsroman "Vi ska bara cykla förbi". Mottagaren av Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur tillkännages 31 oktober i Oslo.

Annons