Anita Björk hyllas på Filmhuset

Anita Björk hyllas på Filmhuset

Anita Björk (1923–2012) hyllas med en helkväll på Filmhuset i Stockholm. Arkivbild.

Jan Ehnemark/SvD/TT
Tisdagen den 25 april är det 100 år sedan skådespelaren Anita Björk föddes. Dramaten och Svenska Filminstitutet gör gemensam sak och hyllar jubilaren.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det blir en helkväll på Filmhuset i Stockholm med familj och kollegor på scenen. Medverkar gör bland andra Lo Dagerman, Stina Ekblad och Elin Klinga.

Även SVT Play uppmärksammar Anita Björk genom att på Öppet arkiv tillgängliggöra en rad filmer, teaterföreställningar och tv-serier där hon medverkade.

Anita Björk fick sitt stora genombrott med rollen som Julie i Alf Sjöbergs i Cannes prisade film "Fröken Julie" (1951). Hon kom därefter att spela stora roller i en lång rad svenska filmer som nådde stora framgångar också utomlands.

Hon var också på väg att bli ett namn i Hollywood när Alfred Hitchcock handplockade henne till filmen "Jag bekänner" (1951). Men Anita Björk var då gift med författaren Stig Dagerman och det konservativa studiosystemet tillät inte gifta skådespelerskor.

Vid sidan av sina många filmroller var hon också en hyllad och prisad teateraktör som var Dramaten trogen fram till sin död. Anita Björk gick bort i oktober 2012 och hedrades under sitt liv med allt från en kunglig medalj till en Hedersguldbagge.

FRÅN FÖRSTASIDAN