Alicia Vikander i drama om överlevnad

Alicia Vikander i drama om överlevnad

Alicia Vikander på röda mattan i Cannes inför premiären av "Firebrand".

Vianney Le Caer/AP/TT
Den må utspelas på 1500-talet, men kostymfilmen "Firebrand" är ändå ytterst aktuell. Det menar Alicia Vikander, som spelar huvudrollen.
– Det handlar ju om misshandel inom äktenskapet. Det är ett drama om överlevnad, säger hon.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Firebrand" handlar om äktenskapet mellan den engelske kungen Henrik VIII (spelad av Jude Law) och Katarina Parr, som var den sista av hans sex hustrur.

Kungen hade låtit avrätta flera av sina tidigare fruar, och hotet om snar död hänger även över Katarina. Kungen är nyckfull, han har skadats i krig och hans ena ben börjar vara och lukta. Är han döende? Männen kring kungen konspirerar mot Katarina, hon fängslas, men dramat slutar inte som i historieböckerna.

Eller? Alicia Vikander skrattar.

– Men vi vet ju inte exakt vad som hände. Vi vet inte sanningen, och det går ju inte att resa tillbaka i tiden. Det är en överlevnadsstory, där vi kanske har tagit oss konstnärliga friheter, säger hon.

Tidlöst

Vikander talar mycket om detta med förhållanden med misshandel i hemmet, och om hur kvinnor trots detta i bland stannar kvar.

– De båda är så involverade i varandra att det kan vara svårt att slita sig. Jag har alltid haft ett starkt intresse för allt som har med mänskliga förhållanden att göra, och vi pratade mycket om detta under produktionen. Det som händer skulle hända i vilken tidsålder som helst, säger hon.

Regissören Karim Ainouz är man, men i övrigt är de flesta involverade i filmen kvinnor. Vikander säger:

– Visst är det underbart att vi nu befinner oss i en värld där sånt kan hända?

Inget svenskt

Alicia Vikander älskar att göra kostymdramer, men medger att kläderna ibland inte är de mest bekväma.

– Nej, ibland gör det ont. Kläderna i "Firebrand" tillverkades direkt för filmen. De syddes för hand efter gamla målningar, berättar hon.

Den förut nämnda scenen där kungens blodiga sår har börjat lukta var extra jobbig att spela in. För när den gjordes hade man tagit in mycket illaluktande sopor i rummet.

– Några spydde på riktigt, så illa luktade det. Det gick inte att fly undan. Det var intressant, jag har aldrig varit med om någonting liknande tidigare, säger hon.

På frågan om vad den svenska stjärnan söker i yrket framöver blir svaret: "Nya utmaningar". Men några svenska filmprojekt finns inte på agendan, inte just nu i alla fall.

– Jag skulle gärna göra något i Sverige igen, men det finns inget aktuellt just nu, säger hon.

FRÅN FÖRSTASIDAN