LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Alexander Karim får roll i "Gladiator 2"

22 jun, 2023 
TT Nyheter
Skådespelaren Alexander Karim. Arkivbild.
Den svenske skådespelaren Alexander Karim har fått en roll i Ridley Scotts storfilm "Gladiator 2".
– Det är en stor biroll, en otroligt rolig roll, säger Karim till TT.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Han är på Malta för att spela in scener i det romerska filmeposet just nu. Än så länge är han väldigt begränsad i vad han får avslöja, förutom att det rör sig om en stor biroll som känns rolig att spela.

– Jag anlände i förrgår. Jag har bara hunnit göra smink och kostym och träffat regissör än så länge, säger Alexander Karim.

Regissör i det här fallet är ingen mindre än Ridley Scott, som även ligger bakom såväl första "Gladiator"-filmen som filmklassikerna "Alien" och "Blade runner". Karim beskriver mötet som omvälvande.

– När man kommer till en inspelning av den här magnituden, med stora namn som Denzel Washington, så tänker man att man ska behandlas som en statist. Men att plötsligt sitta i Ridley Scotts trailer och småsnacka bara han och jag, det är en helt surrealistisk känsla. Man är spiknykter och känner sig berusad samtidigt, säger han.

"Ingen demonregissör"

Ridley Scott beskriver han som prestigelös och nyfiken.

Annons

– Han är som alla jag mött som är på den yttersta toppen. Det finns liksom ingen prestige. De vet bara precis hur de vill ha det och hur de ska göra. Han är verkligen en mästare, men han är helt öppen för idéer, tankar och förslag om rollen. Han inte en demonregissör som kommer in och pekar med hela handen. Han är också nyfiken och ställer många frågor, säger Karim.

Den första filmen från år 2000 har betytt mycket för honom, berättar han.

– Alla födda mellan 1965 och 1989, speciellt om man är en kreativ människa, har nog sett sig själva som gladiatorn Maximus som skulle ut och kriga mot maskineriet, som i mitt fall var filmbranschen. Den filmen betydde så otroligt mycket.

"Gick det väldigt fort"

Alexander Karim, som även är aktuell i tyska storsatsningen "The swarm", fick rollen efter en process som pågick i flera månader bakom kulisserna, berättar han.

– Mina agenter jobbade verkligen aktivt för att jag skulle få komma in i rummet och prova för rollen. Plötsligt en dag så fick jag ett samtal och då gick det väldigt fort. Då var det en provfilmning som gick vidare till Ridley som godkände och sedan fick jag rollen.

TT: Klär du i sandaler?

– Jag har tränat kampsport hela livet, så jag har ohyggligt fula och söndersparkade fötter, så vi får hoppas att det inte blir några närbilder på mina fötter i sandaler. 'Har den där snubben strumpor i sandalerna?', kommer de att säga.

Annons