LÄS MER:Pernilla WahlgrenRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarnaExklusivt på Hänt
Festis marknadsföring banner

Äldsta Bibeln såld för rekordsumma

18 maj, 2023 
TT Nyheter
Codex Sassoon är en nästan komplett Bibel. Arkivbild.
En över tusen år gammal Bibel har sålts för rekordsumman 398 miljoner kronor – vilket är det högsta priset som någonsin betalats på en auktion för ett handskrivet manuskript.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den så kallade Codex Sassoon omfattar alla 24 böckerna i den hebreiska bibeln och är daterad till 1000-talet. Exemplaret är den äldsta nästan kompletta upplaga man känner till och döptes efter David Solomon Sassoon, som ägde en av världens största samlingar av uråldriga judiska texter.

Bibeln auktionerades ut på Sothebys till den tidigare amerikanske diplomaten Alfred Moses, på uppdrag av en amerikansk ideell organisation som kommer att skänka den till ANU Museum of the Jewish People i Tel Aviv, Israel, enligt Sothebys.

– Den hebreiska bibeln är den mest inflytelserika boken i historien och utgör grunden för den västerländska civilisationen. Jag glädjer mig över att veta att den nu tillhör det judiska folket, sade Moses.

Det tidigare dyraste handskrivna manus som sålts är Leonardo da Vincis Codex Leicester, som Bill Gates betalade ungefär 314 miljoner kronor för, år 1994. Det dyraste historiska dokumentet är ett tryck av USA:s konstitution, som såldes 2021 för ungefär 448 miljoner kronor.

Annons