LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Afrika i fokus på Venedigs arkitekturbiennal

27 maj, 2023 
TT Nyheter
En man tittar på nigerianske Olalekan Jeyifous bidrag till den internationella utställningen på Arkitekturbiennalen i Venedig.
Nomader, men också avskogning, diskuteras på Arkitekturbiennalen i Venedig som den här gången fokuserar på Afrika – en kontinent som just nu genomlever något av ett världsrekord i urbanisering.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sedan 1990 har antalet afrikanska städer dubblerats och deras befolkning ökat med cirka 500 miljoner människor, enligt Africa Developement Bank.

Den tunisiske arkitekten Mounir Ayoubs verk handlar om några av de få nomadfamiljer som finns kvar i den tunisiska öknen. Före den franska kolonisationen rymde samma öken "ett rikt ekosystem med en enorm kultur", enligt Mounir Ayoub.

– - Öknen var befolkad, den var en plats för en stor civilisation, säger han.

– Men Frankrike skapade nya städer med oaser där vatten utvanns djupt inne i öknen för att göra nomaderna bofasta och kunna kontrollera dem, egentligen för att skapa gränser, säger Ayoub.

Biennalens kurator, den ghanansk-skottska arkitekten Lesley Lokko, har bjudit in 89 arkitekter varav hälften från afrikanska länder eller med anknytning till dessa, att delta i den internationella utställningen "Framtidslaboratoriet".

– Vi tittar på några av de mer smärtsamma aspekterna på det förflutna, och använder dessa trauman och sårbarheten kring frågor om identitet och migration – frågor som arkitekter vanligtvis inte beaktar – för att ge näring till nya visioner av framtiden, säger hon.

Arkitekturbiennalen pågår till 26 november.

Annons