500-åriga skulpturer återbördas som 3D-kopior

500-åriga skulpturer återbördas som 3D-kopior

Skulpturen "Pietà with Donors", skapades i franska Biron, Dordogne, runt 1515 och ska nu kopieras i 3D.

The Met/AFP/TT
Förhandlingarna strandade. Men nu ska två franska renässansskulpturer äntligen få komma hem från Metropolitan Museum of Art i New York – i form av exakta 3D-kopior.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

De 500 år gamla skulpturerna "Entombment of Christ" och "Pietà with donors" har funnits att se i New York på Metropolitan Museum of Art (The Met) sedan 1908. Nu ska de kopieras i 3D för att sedan transporteras till det franska slott där de tidigare stått.

Det ovanliga arrangemanget är ett avancerat teknologiskt samarbete mellan The Met och departementet Dordogne i sydvästra Frankrike.

Statyerna, som båda är från tidigt 1500-tal och skapade av en anonym skulptör, representerar två bibliska scener och stod under nästan 400 år i ett kapell i slottet Biron i Dordogne. De såldes av den sista markisen av Biron år 1907 till den amerikanske bankmannen John Pierpont Morgan, som då var chef för museets styrelse.

På 1950-talet försökte Dorgogne förhandla med The Met under fyra års tid för att få tillbaka statyerna, men förgäves.

2018 återupptogs förhandlingarna och den 15 februari i år togs beslutet att i stället göra exakta kopior på statyerna eftersom museet anses vara den säkraste platsen för originalen.

De exakta 3D-kopiorna av konstverken ska skapas utan att ens behöva flytta på dem. Kopiorna och flytten till det franska slottet väntas kosta närmare fyra miljoner kronor.

FRÅN FÖRSTASIDAN