LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Kritikstorm mot TV4 – tusentals tittare kräver: Sparka Bard

04 jan, 2018 
Efter att Alexander Bard upprört många med sina uttalanden kring #MeToo-kampanjen valde TV4 att låta honom sitta kvar som domare i ”Talang”-juryn. Men bara dagar innan premiären har det nu startats en namninsamling för att få bort Bard från programmet.
Annons

I samband med #MeToo-kampanjen som tog plats i både svenska och utländska medier i höstas riktades stor kritik mot Alexander Bard, 56, efter att han uttalat sig kring kampanjen. På hans sociala kanaler problematiserade han att kända kvinnor gick ut och berättade om de sexuella övergrepp som de utsatts för. På Twitter skrev han bland annat (fritt översatt från engelska):

”#MeToo-kampanjen är resultatet av 150 miljoner neurotiska kvinnor som har läst Fifty Shades Of Grey. Och gillar den.” och ”Historien är full av kvinnor som anklagat män för övergrepp som aldrig hänt. Hur kan kvinnor plötsligt blivit 100% ärliga 2017?”, skrev Alexander Bard, och också:

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

”Låt oss kalla det Zara Larsson-syndromet. Kändissubba hatar män. Män skriver och producerar hennes skivor, organiserar och promotar hennes turnéer, regisserar hennes musikvideor. Och bygger mikrofonerna och de sociala plattformarna, på vilka hon fortfarande hatar män”.

Annons

I vår frontar han ett av TV4’s största program: “Talang”, något som efter hand uttalande upprörde många kända svenska kvinnor. Däribland Lisa Ajax.

– Jag tycker inte att man ska låta människor som trycker ner kvinnor ta plats. Varför kan de inte ha en kvinna där istället? Det handlar inte om få kvinnor, det här. Vi är många och vi har satt ner foten, och då måste alla agera för att det ska bli någon ändring, sa Lisa då till Hänt.

Men Tv4 stod fast i sin åsikt att ha kvar Bard i juryn tillsammans med Bianca Ingrosso, David Batra och LaGaylia Frazier. 

– Som vi varit tydliga med ända sedan den här diskussionen startade så står inte TV4 bakom Alexander Bards kritiserade inlägg på hans egna sociala medier, utan vi har tagit avstånd från dem och de saker som han gett uttryck för där. Och det vet Alexander Bard, har Lotta Andersson, exekutiv producent för ”Talang” tidigare sagt till Resumé.

Annons

Men snart går premiären av nästa säsong av ”Talang” på TV4, och nu har tittarna startats en namninsamling som uppmanar folk att skriva under mot att låta Bard sitta i tv-rutan på bästa sändningstid. Insamlingen startades av “Tnkvrt” – en antirasistisk plattform driven av ideella nätaktivister, och ska så småningom skickas in till TV4.

Hittills är det drygt 2000 som skrivit under. Cissi Wallin, 32, är en av alla som skrivit under, och på sin Instagram flaggar hon för insamlingen.

I texten kring insamlingen anklagas Bard bland annat för att vara sexist. När Hänt når Alexander Bard verkar han inte ta särskilt mycket åt sig av kritiken.

”Kampanjen är initierad av samma internettroll som kastat sig över och angripit min jurykollega Bianca Ingrosso över att Bianca “inte är en god feminist”. Det säger väl allt om vilka dårar det här handlar om? TV4 är ingen åsiktsdiktatur. Det är en tv-kanal. Det får du gärna skriva”, skriver han i ett meddelande.

Hänt har även sökt TV4 för en kommentar.

Foto: IBL, TV4

Annons