Tittarstorm efter Hanne Kjöllers ord om kejsarsnitt i SVT

Hanne Kjöller

Foto: TT/SVT

Föd barn vaginalt eller avstå från att bli gravid.
Hanne Kjöllers medverkan i SVT:s Min sanning har väckt starka reaktioner.
Orden om kejsarsnitt, som visades i SVT-programmet, kritiseras nu hårt av tittarna.

På SVT visas ständigt olika program, det kan vara allt från lättsamma serier till tyngre samtal. Nyligen publicerades ett nytt avsnitt av programmet Min sanning där programledare Anna Hedenmo intervjuar svenska kända människor på djupet.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Hanne Kjöllers ord om kejsarsnitt i SVT:s Min sanning

Ett klipp som nu fått ordentlig spridning på sociala medier är den intervju som Anna gjort med opinionsbildaren och sjuksköterskan Hanne Kjöller som ger sin syn på kejsarsnitt i programmet.

– Det är skillnad på en fobi och att vara rädd. Att i detta läge avsätta operationspersonal, narkossköterskor som behövs på intensiven för kejsarsnitt, säger hon i Min sanning.

Anna Hedenmo påpekar snabbt att Hanne är väldigt hård och undrar hur hon menar att kvinnor som vill föda med kejsarsnitt då ska göra, detta varpå Hanne kommer med ytterligare hårda svar.

– Då får man låta bli att skaffa barn, säger Hanne och fortsätter:

– Jag tycker att jag är konsekvent. Människor får ta eget ansvar. Jag tror att bland de som ber om kejsarsnitt är det inte alla som har en panisk skräck för att föda barn. De skulle inte avstå från barn om det var alternativet.

Hon fortsätter vidare med att säga att hon inte tror på att dessa kvinnor verkligen är rädda utan att de bara anser att en vaginal förlossningen skulle vara ”lite obehaglig”, innan hon jämför kejsarsnitt med bröstplastik.

LÄS MER: Hånet mot Lotta Engberg och Kikki Danielsson i Melodifestivalen 2021

– De tycker det är lite obehagligt och de är lite rädda. Det är skillnad på en fobi och vara rädd. Det är ingen sjukvårdsbehandling, det är en operation som inte behövs. Man ska inte få bröstplastik heller för att man vill ha större bröst.

SVT-tittarnas kritikstorm efter inslaget

Inslaget, som delats av bland annat SVT själva, har nu kritiserats rejält. Det svenska folket är inte bara arga över Hannes åsikter utan även att SVT gett plats för dessa sin sändning.

”Jag hoppas att ingen gravid kvinna någonsin ska behöva möta en sådan person inom vården”, skriver en person på Instagram.

”Men förlåt... hur kan ni ens ge henne tv-tid att uttrycka såna nedvärderande åsikter om kvinnor och deras val i sin egna vård? Fy”, skriver en annan.'

”Hur kan ni ens låta henne uttrycka sig? Maken till kvinnofientliga åsikter”, skriver en tredje.

LÄS OCKSÅ: Doktor Mikael Sandström om okända kärleksresan med Lotta Engberg

LÄS OCKSÅ: Märkliga detaljerna i nya bilderna på gravida prinsessan Sofia