Hårda kritiken mot SVT – efter avslöjandet om Sommarskuggan: ”Synd”

Tusse är kändisen i dräkten Sommarskuggan.

Varje år gömmer det sig en kändis i dräkten Sommarskuggan när barnprogrammet Sommarlov sänds i SVT under just sommarlovet.
I år möttes SVT av hård kritik på Facebook när de avslöjade vilken känd person det var i dräkten.
Läs varför här!
Hänts reporter utmanar Tusse i Gröna Lunds nya 5-kamp
0:25

Efter reklamen: Hänts reporter utmanar Tusse i Gröna Lunds nya 5-kamp

(0:25)

Slå på ljud

Sommarlovet börjar närma sig sitt slut, men för alla barn som går i skolan har tv-programmet Sommarlov, på SVT varit ett morgonprogram som absolut inte får missas.

Årets programledare i Sommarlov har varit Malin Olsson, 40, Dante Zia, 29, Ida On, 26, Alex Hermansson, 30, och Angelika Prick, 33.

Vem gömmer sig under dräkten?

En figur som figurerar i SVT Barn är Sommarskuggan. Sommarskuggan är därför också givetvis med och busar i sommarprgorammet. Den älskade karaktären känns igen på sitt svarta skuggslem och krafterna hen får från dräkten.

Identiteten på personen som gömmer sig inuti dräkten är alltid hemlig, men det man vet är att det är en svensk känd person som personifierar figuren varje år.

Tittarna, barn som vuxna, och programledarna försöker att lista ut vem det kan vara. Vilket också blir en följetong under sommarlovet. Vem kan kändisen vara under dräkten?

Tidigare år har kända personer så som Marianne Mörk, David Sundin, Hasse Andersson, Caroline Hermansson, Malin Olsson och fiktiva karaktären Chefen på SVT Barn, gömt sig under dräkten.

Sommarskuggans identitet är avslöjad

Vem som dolde sig under dräkten i år avslöjades under söndagens avsnitt, den 14 augusti. Det är ingen mindre än den folkkära artisten Tusse, Tousin Chiza, 20, som i år fått det prestigefulla uppdraget. I en intervju med Hänt berättade han om känslorna kring upplevelsen.

Det var sjukt häftigt att få vara sommarskuggan nr 7. Det är nåt nästan magiskt som händer när man sätter på sig dräkten. Buskrafterna tar över och allt blir möjligt på nåt sätt. Responsen har varit superhärlig. Jag har haft barn och föräldrar efter mig hela sommaren på turné som trott att jag är sommarskuggan redan sen start.

Han fortsätter:

Jag har fått kasta misstankar på andra för att försöka bevara hemlisen. Men nu är jag avslöjad och jag kommer att sakna skuggan. Det är inte varje dag man får busa som vuxen, allra minst med tv-profiler framför miljontals människor, säger Tusse till Hänt.

Det var ingen mindre än artisten Tusse som gömde sig i Sommarskuggan.

Det var ingen mindre än artisten Tusse som gömde sig i Sommarskuggan.

FOTO: Mattias Ankrah/SVT

Kritiken mot SVT efter avslöjandet

Men SVT möttes av enorm kritik efter att de avslöjat Sommarskuggans identitet. Många tv-tittare reagerade starkt och kommenterade sitt missnöje.

Varför spoilar ni allt nuförtiden? Vill ha magin kvar”, undrar en upprörd tittare i ett kommentarsfält på Facebook.

Ute sen 02... Är inte de spoila!?”, påpekar en annan.

Det har legat ute länge, om man inte vill veta vem det är så får man låta bli att titta på Facebook innan!”, menar en tredje.

Kritiken mot avslöjandet syftar alltså på det faktum att Sommarlovs finalavsnitt sänds nu på fredag den 19 augusti.

Kanske var de upprörda rösterna besvikna på att de inte fick behålla mystiken tills dess? Eller så hade de interna gissningstävlingar i familjen och någon tog tillfället i akt att fuska?

De besvikna tittarna får alltså hålla sig till nästa år, när gissningslekarna kan ta fart på nytt. Tills dess kan vi bara gratulera Tusse för en fantastisk insats!

FOTO: Johan Nilsson/TT, Karin Törnblom/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN