Kritik mot TV4 efter inslaget om blandrasvalpen i Nyhetsmorgon

Valp i Nyhetsmorgon

Djurinslag är ett vanligt knep som Nyhetsmorgon tar till för att liva upp svenskarnas mornar.
Men efter att hundexperten Fredrik Steen varit på besök i studion rasar det nu i programmets kommentarsfält.
”Så synd”, skriver en tittare.
Slå på ljud

Nyhetsmorgon är en självklar start på dagen för många svenskar. Här blandas mjuka nyheter med hårda och många hemma i sofforna har gjort det till en vana att vakna upp tillsammans med de folkkära programledarna.

Genom åren har många djur passerat genom studion för att liva upp svenskarnas mornar. Zoologen och akvarieägaren Jonas Wahlström är en regelbunden gäst och med sig har han ofta en eller två av sina djurvänner. Ingen glömmer väl när Jonas för fem år sedan hälsade på programledarna Jenny Strömstedt och Anders Kraft i studion. Ur två små lådor plockade han då upp en mjölkorm och en liten ödla.

Modig som han är tog Anders snart ett tag kring den blodröda ormen och lyfte upp den. Det gick dock inte lång tid innan ormen hade borrat tänderna i Anders hand.

– Den biter ju mig, sa Anders förvånat med beundransvärt då.

Under samma sändning fick Anders senare även ett bett av ödlan i andra handen, något som Jonas tyckte var väldigt märkligt:

– Men varför tycker dem inte om dig, det här har de aldrig gjort tidigare. Håller du för hårt?

Som tur är var varken ormen eller ödlan giftig och vad vi vet lever Anders än idag ett fullt friskt och hälsosamt liv. Jenny blev dock desto mer skeptisk mot djuren som fick stanna på tryggt avstånd från hennes något äcklade min.

Läsarna rasar efter bilden på valpen

Allt som oftast är djurinslagen mycket uppskattade av tittarna, som inte är sena med att kommentera kring hur gulliga de små varelserna är eller skratta hjärtligt åt programledarnas missöden.

Men efter att hundexperten Fredrik Steen hälsat på för att svara på tittarnas frågor om valpar rasar det nu i morgonprogrammets kommentarsfält på sociala medier.

Anledningen är att man efter sändning valde att lägga ut ett bildspel på Instagram där man visar upp en alldeles bedårande liten malshipoo-valp.

Därför skaffade Åsa och Emilio inga gemensamma barn

”Alltså, det är inte det lättaste att fånga en busig liten valp på bild! Men malshipoo-valpen Zelda är så oerhört söt att vi och Anders Pihlblad gjorde ett tappert försök!”, står det i inlägget.

Så varför skulle någon bli upprörd över lilla Zelda? Jo, hon är en blandras. Malshipoo är en blandning mellan hundraserna Malteser, Shih tzu och dvärgpudel som har blivit väldigt populär under de senaste åren.

”Varför all denna reklam om blandraser?”

Blandraser, av typen som Zelda är, har dock sedan länge upprört många självutnämnda hundexperter. Man menar att det är synd att avla bort de renrasiga hundarna och att aveln kan innebära hälsoproblem för hunden då man inte vet vilka konsekvenser de olika korsningarna får.

”Varför all denna reklam om blandraser? Vilka egenskaper från de olika raserna kommer till uttryck i just denna individ, en annan individ i kullen får helt andra egenskaper., skriver en upprörd tittare i kommentarsfältet på Nyhetsmorgons Instagram medan en annan skriver:

”Så söt, synd att man blandar olika hundraser vid avel. Samma ras i avel blir jättesöta valpar”.

Hur som tycker vi på Hänt-redaktionen att Zelda är en riktig liten sötnos och vi önskar henne ett långt och lyckligt hundliv!

LÄS OCKSÅ: Jenny Strömstedts svåra kamp – som tittarna inte får se

LÄS OCKSÅ: Kritikstorm efter inslaget om alkohol i Nyhetsmorgon

FOTO: TV4SENASTE NYTT!