Kritikstorm efter inslaget om alkohol i Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

En rasande diskussion pågår just nu efter ett inslag i Nyhetsmorgon.
Efter att Steffo Törnquist uttalat sig om hur föräldrar bör agera mot sina barn haglar det nu in kommentarer på programmets sociala medier.
”Blää! Skäms på er”, skriver en.
Allt om Maria Forsblom
Slå på ljud

Nyhetsmorgon är ett självklart inslag i många svenskars vardag. Ofta söker man sig till programmet under sina morgonbestyr för de intressanta gästerna och trevliga småpratet mellan de populära programledarna.

Men Nyhetsmorgon är även ett program där man blandar skratt med allvar. Ibland blir diskussionerna i programmet så pass hetsiga att de följer med långt efter sändningstid. Denna gång är det Systembolagets dotterbolag, IQs, årliga undersökning av föräldrars alkoholvanor som förargar tittarna.

I undersökningen har man ställt frågan till personer med barn om man kan tänka sig att berusa sig framför sina barn. Resultatet var chockerande. För programledarna Steffo Törnquist och Maria Forsblom berättar IQs VD Karin Hagman att föräldrar idag är betydligt mer okej med att dricka framför sina barn än vad man var för tio år sedan.

– Varannan svensk kan tänka sig att berusa sig framför sina barn. Sen är det ju inte så att varannan svensk tycker att det är okej att bli berusade kring sina barn. Men svenskarnas känslor kring det här har mjuknat.

Steffo Törnquists ilska

Vidare understryker Karin Hagman vikten av att lyfta frågan kring föräldrars alkoholvanor kring sina barn – speciellt i en tid där många jobbar hemma och barnen har distansundervisning.

– Barn mår väldigt dåligt när vuxna dricker alkohol, även i små mängder. Då är det här en väldigt viktig fråga att lyfta.

Och programledarna verkar hålla med. Inte minst Steffo Törnquist som reagerar starkt på de nya uppgifterna.

– Ja, det kunskapen har vi ju sedan länge. Att barn far illa när föräldrarna blir personlighetsförändras. Så gåtan i det här är ju hur någon kan tycka att det är okej, säger han upprört.

Även efter att intervjun med Karin är avklarad och VD:n inte längre syns i rutan är Steffo märkbart bestört. Han vänder sig till sin programledarkollega Maria och säger irriterat:

– Jag fattar inte att någon kan tycka att det är okej att vara berusad framför sina barn.

”Jag tycker man kan dricka framför barn”

Det är dock inte bara Steffos känslor som berörs av diskussionen. På sociala medier kan man nu se hur en hätsk debatt blossat upp. De allra flesta ställer sig på programledarens sida och dömer hårt ut de föräldrar som kan tänkas att ta ett glas vin då deras barn är i närheten.

”Tips på hur du kan tänka kring alkohol och barn. DRICK INTE! Jag hade vuxna omkring mig som drack när jag var barn. En pappa som senare dog pga alkoholens biverkningar.”, skriver en upprörd tittare medan en annan skriver:

”Det är ALDRIG okej att bli så berusad inför barnen!! Alkohol och barn hör inte ihop.”

Några tittare ställer sig dock lite mer velande i ämnet då de menar att det finns en skillnad på att dricka några glas vin till middagen och supa sig berusad.

LÄS OCKSÅ: Starka reaktionerna efter frågan i Nyhetsmorgon – expertens svar splittrar tittarna

LÄS OCKSÅ: Doktor Mikaels svar till TV4-tittarna – efter upptäckten i Nyhetsmorgon

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN