Kristin Kaspersen om sin diagnos – så påverkar den henne

För några år sedan fick Kristin Kaspersen diagnosen adhd.
I podcasten Kristin nyfiken på berättar hon nu hur diagnosen har påverkat henne.
– Svårt, säger hon.

Det var i samband med sonens utredning som tv-profilen Kristin Kaspersen fick reda på att hon har adhd - ett besked som egentligen inte kom som en chock för henne. Där och då fick hon svar på mycket, bland annat varför hon fungerar som hon gör och även varför hon och hennes son ibland har haft svårt att förstå varandra.

I hennes nya podcast Kristin nyfiken på berättar hon nu hur diagnosen har påverkat henne, och vilka insikter hon har fått efter att hon fick beskedet.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Så påverkar adhd-diagnosen Kristin Kaspersen

Niclas Wahlgrens plötsliga sjukdomsbesked: ”Kämpar”

Det är när hennes gäst Björn Natthiko Lindeblad ber henne berätta om tydliga exempel då hon känner att hennes diagnos gör att hon agerar, känner eller tänker annorlunda jämfört med andra människor som hon berättar hur det har påverkat henne.

– Faktum är att jag tyckte det var väldigt behagligt att få diagnosen, för jag har ju alltid tänkt att jag är som vem som helst enligt normen. Ingen människa är ju den andra lik och vi ska ju våga vara unika som vi är, men jag ville inte vara det. Jag kom från en offentlig värld så jag försökte vara som alla andra, säger hon innan hon fortsätter:

– Men det som varit väldigt påtagligt är att jag tänker väldigt många olika saker samtidigt, och kan ha väldigt svårt att kunna koncentrera mig på att läsa en bok till exempel om jag inte fastnar på en gång. För när jag fastnar på en gång kan jag stanna kvar i den, men ja, koncentrationen är väl det som varit mest påtagligt.

Hon berättar att hon också har svårt att komma ihåg saker som hon inte har ett genuint intresse för, och säger att det kunde bli extra påtagligt när hon jobbade med Nyhetsmorgon.

– När jag jobbade med Nyhetsmorgon kunde jag läsa in hela programmet kvällen innan, men sen på morgonen kunde jag behöva läsa allt igen. Men om jag läser om kroppen eller det mentala och ledarskap och sånt så sätter det sig direkt för att jag har ett skarpt intresse för det. Jag fick ju alltid höra att mina kollegor var smarta för att de kom ihåg saker inom nyheter, men jag var ju smart på andra sätt.

Kristin Kaspersen om krocken med sonen

Kristins son är själv diagnostiserad med add och i podden berättar hon även om deras olikheter.

– Jag är ju hyperaktiv och sen har jag ju barn som är motsatsen. Och innan jag förstod att jag var hyperaktiv och att det fanns en sak som heter add så kunde inte jag förstå. Liksom "du kan väl iallafall göra två saker samtidigt? Jag gör ju tio", berättar hon.

Hon säger sedan att hon önskar att fler personer lärde sig förstå hur alla är olika och tar upp barnfilmen Nalle Puh som ett bra exempel.

– Det är något som jag tycker är väldigt karaktäristiskt i Nalle Puh, att de har gjort det lite efter alla olika diagnoser som finns, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Malin Berghagens stöd till Kristin Kaspersen under sändningen

LÄS OCKSÅ: Kristin Kaspersen om sönernas add och adhd – berättar om kampen