Krister Petersson åklagaren för Palmemordet – blev känd över en natt

Krister Petersson åklagaren för Palmemordet – blev känd över en natt
Mannen som ska lösa mordet på Olof Palme är mytomspunna Krister Petersson.
Men vem är han egentligen? Här är allt du vill veta om åklagaren som blev känd över en natt.
Annons

Krister Petersson beskrivs som en lågmäld men effektiv tjänsteman och jurist. Vem är Krister? Jo, åklagaren som ska lösa det mord som fått varenda utredare att klia sig i huvudet ett flertal gånger – mordet på Sveriges statsminister Olof Palme fredagen den 28 februari 1986.

Annons

Finns svaret på den olösta mordgåtan från 1986? Kanske det. Men en person som hela Sverige nu känner till är åklagaren Krister Petersson, som blev känd över en natt

Krister Petersson, åklagare för Palmemordet
FOTO: Lotte Fernvall/TT
Annons

Vem är åklagaren Krister Petersson?

Krister är en svensk jurist som föddes år 1961. Meritlistan är minst sagt lång när det gäller Krister. Som åklagare har han arbetat redan sedan år 1991. Men chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm blev han år 2006.

När blev Krister Petersson förundersökningsledare för Palmeutredningen?

Mordet på Olof Palme är en gåta som förblivit olöst. Det är över 20 personer som varit eller är involverade i utredningen samt domstolsförklaringarna. Exempelvis olika spaningsledare, förundersökningsledare, chefsåklagare, mordspanare m.m.

Krister Petersson blev förundersökningsledare för just Palmeutredningen i februari år 2017.

Olof Palmes minnesplats, vid mordplatsen Sveavägen 42.
FOTO: Patrik C Österberg/TT
Annons

Vad är Krister Petersson tidigare känd för?

Krister Petersson är inte direkt okänd inom ämnet att lösa mord. Han har tidigare varit åklagare i rättegången mot John Ausonius, även kallad Lasermannen.

Men han är även känd för att ha utrett mordet på utrikesminister Anna Lindh den 10 september 2003.

Krister Peterssons teorier om mordet på Olof Palme

Under de tre år som Krister varit förundersökningsledare för Palmeutredningen så har han framhållit flera olika teorier om mordet. Men vid senare eftertanke har han kommit fram till att man inte ska låsa sig fast vid olika teorier, utan istället utgå från mordplatsen.

Att just låsa sig fast vid tidigare teorier menar Krister Petersson har gjorts tidigare i utredningen, och då inte lett till något resultat.

Annons

När Krister Petersson medverkade i programmet Veckans brott på SVT så meddelade han att han inom första halvåret av 2020 antingen kommer väcka åtal, eller lägga ned förundersökningen om mordet på Olof Palme.

FOTO: Lotte Fernvall/TT, Marcus Ericsson/TT

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar nästa artikel…