LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Därför försvann tv-kocken Jan Boris-Möller från rampljuset

05 nov, 2021 
Mikael Einarsson
Jan Boris-Möller
Jan Boris-Möller slog igenom på allvar hos svenska folket efter sin medverkan i SVT:s succéserie Här är ditt kylskåp.
Efter framgångarna försvann Jan Boris från offentligheten.
Här är anledningen!
Annons
Alla vinnare av Kockarnas kampBrand logo
Alla vinnare av Kockarnas kamp

Den numera 64-årige Jan Boris-Möller var den första svenska tv-kocken. Men det var först efter sin medverkan i SVT-succén Här är ditt kylskåp, som hade premiär för snart 30 år sedan, som han slog igenom i stugorna på allvar.

Programmet blev en stor snackis när det begav sig, och det gick ut på att Jan Boris överraskade olika svenska kändisar, som trodde att de enbart skulle bli intervjuade, med att laga mat baserat på vad de hade hemma hos sig.

– Jag jobbade aldrig med mängder och mått och recept, det var dräll jag kunde göra de där programmen. Jag kunde laga något oavsett vad som fanns, sedan blev det ju inte alltid så jäkla gott men det var inte det som var grejen. Det var första gången man gjorde matlagning som underhållning i svensk tv, berättar kocken i en intervju med Expressen.

Jan Boris-Möller försvann helt

Programmet blev som sagt en stor succé och snackis. En stor snackis blev det också när Jan Boris-Möller tilldelades Gastronomiska akademins guldmedalj 1993, något som inom kockvärlden då ansågs vara väldigt kontroversiellt.

Annons

– Alla som hade fått den på 80-talet sa att om jag fick den skulle de lämna tillbaka sin, att den inte hade något värde om jag fick den. Det var ju för att jag inte hade någon kockutbildning, för dem var det viktigt att man gick den hårda vägen men i min värld var ju det som de fick lära sig bara skit, säger han.

Men Jan Boris-Möller tröttande på offentligheten och bristen på privatliv. Då tog han en paus och stack utomlands för att bland annat segla över Stilla havet. Därefter har han mer eller mindre hållit sig undan från offentlighetens ljus – fram tills nu.

Aktuell på nytt i Kockarnas kamp

Under hösten här har vi kunnat se den 64-årige kocken medverka i TV4:s succéprogram Kockarnas kamp, som i år firar 10-årsjubileum.

– Alla som var där var bara stockholmare. Alla som jag tävlade mot och med hade jobbat i high-tech-krogar, tvåstjärniga krogar, tävlat i Årets kock och i olika kocktävlingar. De var inte ett dugg intresserade av det som jag brinner för. Jag höll mig lite i bakgrunden, berättar Jan Boris-Möller i en intervju med studenttidningen Lundagård.

FOTO: Karin Törnblom/TT, Joachim Wall

Annons