LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Karin Adelsköld om utmattningen: "Skammen är stor"

08 okt, 2017 
Hänt
Karin Adelsköld berättar i "Malou efter tio" om utmattningen som drabbade henne. Och om vägen tillbaka.
Annons

Karin Adelsköld, 44, refererar till sig själv som “komikern som blev deprimerad”. Och den rikskända programledaren och stå upp-komikern har tidigare berättat öppet och ärligt om den utmattningsdepression som drabbade henne med full kraft förra året.

I Malou efter tio delar hon med sig av det som hänt.

Karin berättar om hur hon redan för ett par år sedan insåg att vardagen i Stockholm var för stressig. Hon försökte möblera om livet och lämnade till slut storstaden för landet och naturen – och började yoga. Allt enligt regelboken.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Men det räckte inte.

Mitt i ett ärende i den stad hon bodde i förlorade hon plötsligt orienteringen och minnet totalt. Hon visste inte vem hon var, var hon bodde eller ens om hon hade en familj.

Väl på akuten utreddes hon för stroke, men personalen gav henne diagnosen utmattningssyndrom och ett hårt ultimatum: lägg in dig eller bli tvångsinskriven.

Annons

– Du är så svårt påverkad av stress så din hjärna har stängt av, sa personalen. Och jag hade ingen koll på vem jag var, säger hon i inslaget och forsätter:

– Det var som om min kropp sa till mig: Nu har jag försökt prata med dig i två år men du lyssnar inte. Nu stänger vi av.

Karin Adelsköld inser i efterhand hur hon tog tag i den yttre stressen och lade all sin energi på att försöka fixa den. Den inre glömde hon bort.

Idag mår hon bättre, men berättar också om hur smärtsam vägen tillbaka har varit. Och om hur skambelagt det är att drabbas av utmattning.

– Skammen att bli utbränd är stor, att jag inte klarade av livet, berättar hon och uppmanar oss alla att prata mer om stress:

Vi måste hålla varandra i handen, för det här är en folksjukdom!

Se hela inslaget från Malou efter tio här:

Artikeln publicerades först på MåBra.

Text: Jennie Sandberg 

Foto: IBL

Annons