LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Julia Franzén avslöjar flera grova fusk i Robinson 2020

12 maj, 2020 
Linnea Lundgren
Julia Franzén och Kristove Rueda i Robinson 2020.
I förra årets Robinson diskades två deltagare för fusk.
Nu avslöjar Julia Franzén flera grova regelbrott i årets Robinson – som TV4 och tittarna missade.
Detaljerat redogör hon för fusken – brott för brott.
– Man gör ju allt för att överleva...
Annons
Julia Franzén om fusket i RobinsonBrand logo
Julia Franzén om fusket i Robinson

TV4-tittarna har verkligen missat en hel del bakom kulisserna-material. Här avslöjar Julia Franzén flera smaskiga detaljer om årets Robinson.

Julia Franzén i Robinson 2020.
Julia i Robinson. Foto: TV4.

Direkt efter söndagens veckofinal gästade Julia Franzén Hänts live-sändning på Instagram. Här nedan följer stora delar av samtalet.

Om vi pratar om det senaste ö-rådet – var det rätt att Mattias åkte ut?

– Jag är så jäkla nöjd med det avsnittet, för senast i går pratade jag och Mattias i telefon och då sa han: ”Alltså, jag tycker om dig men jag är fortfarande så jäkla besviken på att du ville ha ut mig”. Och jag bara: ”Men du ska få se att jag kämpade för att du skulle vara kvar”. Och det fick man ju verkligen se.

– Samtidigt sa jag till Priya nu när vi såg avsnittet; vilka idioter vi var som ville få ut Mattias så här innan finalveckan. Vi var ju vänner med Mattias och det går inte rösta på någon man är vän med. Men till slut blir det ju att man tycker olika även om man tillhör samma pakt.

Annons

Julia reste med Katarina, Ola och Mattias

Är det så att man ibland glömmer bort spelet, att man är där för att vinna?

– Ja, jag tänkte ju bara ”kärlek, kärlek, kärlek, vi ska ha det så bra som möjligt” hela tiden. Men nu är det bara några veckor kvar till final, och då börjar man tänka: vem vill jag möta i en finalvecka? Jani eller Mattias? Då är ju det valet ganska enkelt, men där och då så tänkte jag att… Alltså, jag och Mattias hade ju umgåtts mycket innan också och haft jävligt roligt på hotellet.

Innan programmet?

– Ja. Jag Katarina, Ola och Mattias reste ner ihop. Och då fick man ju inte prata med varandra. Vi hade ju en deltagaransvarig men han hade ju ett helvete alltså.

Så ni bröt mot reglerna innan?

– Ja.

Katarina Billman, Ola Helt och Mattias Pettersson i Robinson 2020.
Katarina, Ola och Mattias träffade Julia redan innan Robinson. Foto: TV4.

Julia skrattar och fortsätter:

– Det var ju omöjligt… Och sedan på hotellet innan så var man där typ tio dagar innan och då smög jag och Mattias in i varandras rum. Så jag hade en lång historia med Mattias. Det var ju tio dagar extra innan Robinson började. Det kändes som jag hade känt honom jättelänge.

Annons

En tittare undrar: Fick man hugga ner hela skogen eller fanns det en gräns för hur mycket mat man fick ta från naturen?

– Nej, alltså, vi fick inte ta ”levande” saker. Vi fick inte hugga ner palmblad, men det gjorde vi ändå… Men det fick vi ju faktiskt inte (skratt).

Ännu ett regelbrott?!

– Ja, men det är ju på liv eller död. Man gör allt för att överleva och ville vi ha stora och bra palmblad på taket så tog vi ner dom. Men regeln var att vi inte fick ta något levande.

Julia och Kristoves regelbrott

En tittare vill att du berättar alla regelbrott ni gjorde…

– Det var ganska många. Dels att vi inte fick prata med varandra på resan ner. Sedan att vi smög in i varandras hotellrum. Det var alltid ”Halv åtta hos mig” hos Ola på hotellet. Mattias fick gömma sig i min resväska en gång när de knackade på..

– Vi blev aldrig påkomna att vi träffades och pratade och så, men de fattade ju… När de står och knackar på dörren och jag har låst, då kan jag ju bara vägra att öppna. Så då fick Mattias gå och gömma sig på balkongen, och en gång så stod de hur länge som helst och knackade och jag bara: ”Du måste gömma dig i en resväska eller någonting”.

Annons

Under live-sändningen kommer Julia på ytterligare ett regelbrott:

– När jag och Kristove var i maktens boning fick vi ju verkligen inte dela med oss av vår mat. Men då smygmatade jag Priya jättensnabbt. Hon fick ris och tonfisk. Men det var också därför hon var så arg på Kristove eftersom han inte gav henne någonting. Han kallade henne ”Snål-Ove”.

Julia Franzén, Priya Svang och Kristove Rueda i Robinson 2020.
Julia, Priya och Kristove. Foto: TV4.

En annan fråga som har kommit är hur mycket som är ”riggat?” Ber produktionen er att fråga eller prata om vissa saker eller hur går det till?

– Alltså, det är inte riggat, det som händer sker på riktigt. De behöver inte hitta på några historier för det blir så mycket drama ändå, med tjugo personer utan mat. Men de har ju bara två kamerateam på ön, och de två teamen kan ju inte filma alla samtidigt. Så om jag sitter i en synk (intervju, reds anm) och säger ”När Mattias sa det här till mig” så säger de vänta, stopp, kan vi ta den konversationen igen så vi får det på film? Så då får vi spela upp det igen när de filmar. Det är rent skådespel men det är ju äkta ”content” liksom.

Annons

Julia kan under Coronatiderna inte återvända till hemmet i Los Angeles och bor hos Paradise hotel-kompisen Priya Svang.

– Priya är jäkligt dålig skådespelare när hon hittar brev alltså (skratt). Men hon är väldigt bra när hon är äkta, när hon är arg på Kristove, säger Julia.

Fick man ha med sig tandborste?

– Nej, det fick man inte, men en väldigt rolig historia är att Priya tog med sig tandborste som personlig sak – och hon använde den aldrig.

Priya dyker in i live-sändningen:

– Det var för att den blev så himla äcklig efter ett tag. Vi hade grejerna i en grön påse som blev sandig och då ville jag ju inte ha den i käften.

Julia: – Det är väl bara att tvätta?

Priya: – Jag blev så slapp, jag blev som en grottmänniska.

Hur borstade ni tänderna då?

Julia: – Hade man bara en bra pinne tog man den liksom.

Priya: – Jag kan berätta en rolig grej. På natten när man sov och kände Julias och de andras andedräkter… Alltså det luktade värre än min katt Sigge i munnen.

Annons

Julia: – Ja, det var äckligt.

Var det kallt på natten?

Julia: – Ja, det blåste ju väldigt från havet, så det var jättekallt. Jag vet inte hur kallt men det var väldigt kallt.

Julia Franzén i Hänts live-sändning på Instagram.
Robinsons första vinnare Martin Melin dök in och kommenterade i Hänts live-sändning på Instagram.

Tittare undrar om det var riggat när ni letade efter immuniteten med hjälp av en trasig skattkarta där alla fick olika bitar?

– Micke fick biten med krysset direkt. Men det var ren lotto. Så det var inget riggat.

Vi har fått en fråga här också om det kändes som att du kunde vara dig själv hela tiden trots att ni spelade in ett tv-program?

– När man är så hungrig och trött och energilös så orkar man typ inte vara någon annan än sig själv. Faktiskt. Jag känner att jag kunde slappna av. Men jag hade i bakhuvudet hela tiden att jag skulle skärpa mig för att det är ett tv-program. Många var trötta på kamerorna i slutet och var riktigt dryga mot kameramännen för att de inte orkade en till omtagning eller en till vinkel. Men jag tänkte hela tiden att de gör liksom Sveriges största tv-program, det är bara att skärpa sig liksom. Men jag förstår att många var trötta ibland för det är otroligt jobbigt med en omtagning när man är så trött.

Annons

Vi har fått en fråga här vilka deltagare du har kontakt med idag?

– Det är Priya, Kristove, Katarina, Mattias. Och Fabian har jag lite kontakt med. Resten har jag kontakt med, de enda jag inte har kontakt med är Hasse, Linn och Jonas.

Vem tycker du är starkast spelare?

– Jag tycker att jag är en av de starkaste faktiskt (skratt). Fast jag spelar inte så medvetet, jag är bara mig själv och jag kommer ofta överens med de flesta. Den taktiken jag körde var att jag ville ha det trevligt och bra energier. Och så röstade jag ut de dåliga energierna. Men starkaste spelaren, jag vet inte… alla har sina olika kvalitéer när man har kommit så här långt.

Emilio Strukelj och Lucas Crespo Peñaloza i Robinson 2019.
Emilio och Lucas var skamsna efter fusket i Robinson förra året.

Fotnot: Deltagare har tidigare i Robinson blivit diskade för regelbrott. Så sent som i fjolårets Robinson simmade Lucas Crespo Peñaloza och Emilio Strukelj ut till en segelbåt. Enligt Emilio gick de inte ombord på båten, men programledaren Anders Öfvergård köpte inte förklaringen.

– Det här är ett väldigt grovt regelbrott. Det här är en tävling och man kan vinna en halv miljon kronor, det är ingen som vet om ni har fått choklad eller något annat. Att fuska kan vi inte göra, sa Öfvergård till deltagarna som diskvalificerades från den efterföljande immunitetstävlingen.

Annons