biggest loser

Biggest loser-profilen Josselin Freytes tragiska öde – tuffa kampen

Josselin Freytes

Josselin Freytes är en av deltagarna i Biggest loser 2023.
Båda hennes föräldrar åkte in i fängelse när hon var tonåring och hon tog själv hand om sina småsyskon.
Nu berättar hon hur hon lyckades hålla den ohållbara situationen hemlig.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Uje Brandelius talar ut om sjukdomskampen – timmar innan Melodifestivalen
0:51

Efter reklamen: Uje Brandelius talar ut om sjukdomskampen – timmar innan Melodifestivalen

(0:51)

Slå på ljud

Årets säsong av Biggest loser är i full gång med en ny programledare i spetsen – det är ingen mindre än Malin Stenbäck, 36, som tagit sin an uppdraget.

En av deltagarna berättade i programmet om hennes tragiska uppväxt där båda hennes föräldrar åkte in i fängelse och Josselin Freytes, 46, fick som tonåring ta hand om sina småsyskon helt på egen hand. Hon bar på sin mörka hemlighet i över 30 års tid, tills hon 2020 syntes i SVT:s dokumentärserie Älskade Husby och delade med sig av sin livshistoria.

För Hänt berättar hur hon som tonåring lyckades hålla de vuxna utanför i två års tid.

Så lyckades Josselin dölja sin stora hemlighet

Båda Josselins föräldrar åkte in i fängelse under samma tid, men hennes mamma satt häktad och släpptes innan hon fängslades igen. För tiden i häktet fick hon ett skadestånd som hon satte in på ett konto som Josselin hade tillgång till för att kunna försörja sina småsyskon.

– Min mamma och pappa åkte in i fängelse, men min mamma var häktad först och sen så släppte de henne, så hon fick skadestånd. Och sen åkte hon in igen. Och det skadeståndet lämnade hon i ett konto. Det var så jag skötte ekonomin, berättar hon för Hänt.

I två år gjorde hon allt i sin makt för att överlista de vuxna genom att låtsas skriva lappar från sina föräldrar och ljög om att de var utomlands.

– Jag kunde skicka brev till förskolorna. Jag lyckades överlista vuxna genom att skriva lappar, spela att det var mamma där hemma. Jag ljög om att mina föräldrar var utomlands och att vi bodde med en moster. Jag hittade på så mycket, allt för att hålla det här gömt. Och jag lyckades med det ganska länge.

Socialen klev in efter två år – det största traumat

Som 16-åring gjorde hon alltså allt som en förälder ska göra för sina barn med anledning att hennes föräldrar satt av fängelsestraff på åtta respektive nio år.

– Jag var 16 år. Jag bytte blöjor, lagade mat, tog med de till förskolan och såg till att de alltid var hela och rena för att ingen skulle misstänka något. Vi bodde ju ensamma, fyra barn i mamma och pappas lägenhet.

Efter två år i det dolda klev socialen in och separerade på syskonen – något som Josselin beskriver som det största traumat.

– Och när socialen till slut klev in. Det är egentligen det mest hemska. Då separerade de på oss fyra. De två yngsta blev tagna till ett barnhem och jag och min bror blev fosterhemsplacerade. Det var skrik, de drog på oss. Och även om allt är ett trauma så var nog det det största traumat. Och då var vi separerade tills min pappa kom ut, han kom ut först, berättar Josselin.

Så är Josselins relation till föräldrarna idag

Josselin var 19 år när hennes pappa frisläpptes och det tog tid innan hon ens var nära att förlåta honom. Men idag har hon en fin relation till båda sina föräldrar.

– Jag var 19 när pappa kom ut. Men 21 år när jag valde att prata med honom och ta tag i det. Jag ville veta varför, vad som hänt och hur de kunde lämna oss. Förlåtelse tog år. Sen var det mammas tur och det var värre för jag har varit väldigt nära min mamma, berättar Josselin och fortsätter:

– De mår bra, de är pensionärer båda två. Pappa jobbar som lastbilschaufför. Mamma blev långtidssjukskriven efter fängelset och lyckades aldrig komma tillbaka till vardagen. Hon har mått väldigt dåligt och haft psykisk ohälsa. Det är nu idag, när hon är 70 som hon kan leva. Och jag är bara tacksam att hon får sina år, många år till.

FOTO: TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN