LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Sanningen bakom Josephine Bornebuschs utseendeförvandling

04 apr, 2021 
Emil Karlsson Lagnelius
Josephines Bornebusch.
Vi har sett henne i en mängd olika skepnader. Här berättar Josephine Bornebusch om sanningen bakom utseendeförvandlingen.
✔︎ Därför tvingades hon byta hårfärg: ”De sa: Tror du hon vet?”.
✔︎ Delar med sig av bästa hälso- och träningstipsen.
✔︎ Avslöjar rollen som knäckte henne: ”Hysteriskt”.
Annons
Svenska kändisar då och nu - så såg de ut som barnBrand logo
Svenska kändisar då och nu - så såg de ut som barn

Josephine Bornebusch, 39, är en av våra mest folkkära skådespelare och just nu aktuell i TV4-succén Solsidan.

✔︎ Det här är Josephine Bornebusch

Ålder: 40.
Yrke: Skådespelare, manusförfattare, regissör.
Bor: Stockholm.
Familj: Maken Erik Zetterberg, 43. Barnen Henry, 7, och Mika, 4.
Aktuell: Romantiska dramakomedin ”Älska mig” i SVT, som tidigare visats i Viaplay.

Hon filmdebuterade faktiskt redan som tvååring i Moderna människor 1983, men slog igenom hos den breda publiken som överklassflickan Madeleine Boisse de Blaque i succésåpan Rederiet 1999.

– När jag fick rollen i Rederiet som 16-åring blev jag snabbt vuxen, även om jag senare förstått att det var ren röta att jag klarade mig igenom hela perioden. Jag började tjäna egna pengar, hade ingen koll utan tyckte det var soft att åka taxi till skolan. Käkade middag, köpte kläder, bjöd en polare på semester. Mamma hade ett seriöst samtal med mig och frågade på allvar om jag knarkade eftersom hon inte förstod var mina pengar tagit vägen, har Bornebusch sagt till Svenska Dagbladet.

Tre år senare spelade hon Mia i Hundtricket, där hon hade ett turbulent förhållande med Linus Wahlgrens rollfigur Simon.

Annons

– Det var fantastiskt att jobba med Hundtricket. Alla är bästa kompisar och väldigt fysiska så det var tre månaders hångel, har hon berättat för Aftonbladet.

Josephine Bornebusch och Zara Zetterquist.
Josephine Bornebusch med Zara Zetterquist i Hotel Seger 2000.

Men skådespelarkarriären var inte bara en dans på rosor. I samma intervju berättade hon att inspelningarna av tv-såpan Hotel Seger i Kanal 5 tog knäcken på henne.

– Vi spelade in två och ett halvt avsnitt per dag. Det var hysteriskt. Min rygg pajade, jag var helt utarbetad.

I rollerna hittills hade Josephine varit blond. Men till filmgalan 2003 dök hon upp som brunett.

Josephine Bornebusch inför Hundtricket 2002 och på Filmgalan 2003.
Josephine inför Hundtricket 2002 och på Filmgalan året efter.

Vi kunde därefter se Josephine Bornebusch i en rad tv-serier och filmer – som Playa del Sol, Irene Huss och Oskyldigt dömd – men det var inte förrän 2010 som hon fick en riktigt stor roll, i TV4-succén Solsidan. Där spelar hon överklassfrun ”Mickan”, som hela tiden varit blond och numera har snudd på vitt hår.

Annons

Josephine ger sina bästa hälsotips – efter rollen som knäckte henne

Men succén har haft sitt pris. I en intervju med Femina förra året berättade Josephine varför hon plötsligt hade brunt kortklippt hår privat. Anledningen var att det hade börjat viskas om hennes förstörda hår.

– ”Ska vi säga det till henne? Tror du hon vet?” Jag hade en kal fläck där bak efter alla år av blekningar. Nästa gång blir det peruk för Mickan, sa hon till Femina.

Josephine Bornebusch med Johan Rheborg i Solsidan 2010 och 2019.
Josephine med Johan Rheborg i Solsidan 2010 och 2019.
Josephine Bornebusch, Frida Hallgren och Jonas Karlsson.
Josephine med Frida Hallgren och Jonas Karlsson i Hallonbåtsflyktingen 2014.

Men redan 2014 var hon faktiskt brunett, med lite ljusa nyanser, i filmen Hallonbåtsflyktingen. Dock ”bara” en peruk. Och då var anledningen att hon var så starkt förknippad med karaktären ”Mickan” i Solsidan.

Annons

– Producenten sa att vi måste göra någonting annat med mig. Vi spelade in ”Solsidan” parallellt, så jag kunde inte ändra frisyr, då blev det en peruk. Att förändra sitt utseende så blir en hjälpande hand både för dem som tittar och för mig. Att byta hårfärg, ta på sig skinnbyxor och få tatueringar, det hjälper mig att inte ta till Mickans gester och sätt att prata, har hon sagt till Aftonbladet.

Vi har nyligen sett Josephine Bornebusch i andra säsongen av Älska mig, som sänts i både Viaplay och SVT. Serien – som förra året vann Kristallen i kategorin Årets drama – är skapad och regisserad av Josephine själv.

– Andra säsongen av ”Älska mig” är om möjligt ännu lite djupare. Förra säsongen slutade ändå ganska positivt och nu visar det sig att det kanske inte var så positivt. Om första säsongen handlade om att finna kärleken, så handlar andra säsongen mycket om att behålla den. Det är inte slut när man träffat den rätta. Det är där det börjar, sa hon till Expressen sa hon inför andra säsongen.

Josephine Bornebusch i Älska mig.
I Älska mig är Josephine blond men inför Guldbaggen i januari 2021 var hon åter brunett.

I serien är hon kortklippt och blond. Och precis som hennes hår har förändrats genom åren har även Josephines liv gjort det.

Annons

– Skillnaden nu och för tio år sedan är att då hade jag inga barn och jobbade på ett annat sätt. Plus att jag var tio år yngre. Den utvecklingen är naturlig. Att bli äldre, mer erfaren och att det kommit in större grejer, som barn och familj, i ens liv. För tio år sedan var jag 28 och hade precis träffat min man. Jag vet inte ens vad jag gjorde då. Det har hänt mycket under de här åren och jag har fått andra prioriteringar.

Josephine Bornebusch gifte sig 2010 med Erik Zetterberg, 43. Tillsammans har paret barnen Henry, 7, och Mika, 4.

– Barnen är viktigast, det andra får jag göra snabbt när de är på skola och förskola. Jag är grymt effektiv. Å andra sidan är kompisar som inte har barn också grymt effektiva.

Men det märks att Josephine – som nyss fyllt 40 år – är noga med att hålla kroppen i trim. Klockan sex på morgonen träffar hon sin personliga tränare för att hinna träna.

Josephine Bornebusch och maken Erik.
Josephine med maken Erik.

På frågan ”Vad gör du när du är som minst motiverad till att ta hand om dig själv?” svarar hon till Doktor.se:

Annons

– Bara gör det. Jag sätter på mig träningskläderna och går till gymmet. Sen blir man motiverad när man väl är där.

Hon delar även med sig av sina bästa hälsotips:

– Att ligga på en normal nivå. Man kan snöa in på träning och hälsa i perioder men man kan inte klippa allt som är roligt för resten av livet. Man ska inte överkonsumera något, varken godis eller träning, utan försöka hitta en balans och bara ha så kul som möjligt.

Artikeln publicerades i april 2021, men uppdaterades i oktober 2021.

Foto: TT & Viaplay

Annons