hänt exklusivt

Bonde-Jon-Krista i sorg efter dödsfallet på gården: ”Stor förlust”

Jon-Krista Bonde söker fru

En tragisk händelse har inträffat på Jon-Krista Jonssons gård.
Nu berättar Bonde söker fru-profilen om sorgen efter dödsfallet.
– Strupen var söndersliten så den låg bara och blödde, säger Jon-Krista.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Jon-Krista tackar för sig
0:30

Efter reklamen: Jon-Krista tackar för sig

(0:30)

Slå på ljud

Jon-Krista Jonsson, 29, var en av bönderna som sökte kärleken i Bonde söker fru 2022. Sedan inspelningarna har mycket hänt på gården, bland annat har en hel del oturliga händelser inträffat. Dessa var även den stora anledningen till att Jon-Krista och brevskrivaren Ida Öbro, 25, slutade dejta. Då Jon-Krista gick igenom flera tunga kamper kände han inte att det var läge att inleda ett förhållande.

Jon-Krista bryter tystnaden om dödsfallet: ”Låg och blödde”

Nu har ännu en sorgsen situation utspelat sig för Jon-Krista. I en intervju med Hänt berättar han om dödsfallet som hände under måndagen.

– Det var så att kollegan min var ute i skogen igår, han som är gudfar till ett av mina barn, en nära vän och släkting. Han var ute i skogen och skötte renarna, vi behövde flytta om för det är så mycket snö här uppe. Det har blivit riktigt tufft för renarna att finna mat, säger Jon-Krista och fortsätter:

– Han var ute och grejade på i skogen, höll koll på vart renarna var men så kom han sen på ett spår som såg lite konstigt ut. Det såg ut som att flera renar hade sprungit och det är väldigt onaturligt, de brukar bara gå eller beta. Så han reagerade och körde efter spåren. Han såg också att det fanns ett spår till och det var från en hund så då började han oroa sig att det här är inte bra.

Jon-Kristas kollega fortsatte letandet och möttes sedan av det värsta tänkbara.

– Tillslut kom han fram till en bäck. Det var tur att han är en erfaren renskötare så han kollade igenom bäcken riktigt noga och mycket riktigt. Ner i vattnet så låg det en kalv, fortfarande vid liv men det var en hund som hade varit på den och tuggat på honom. Strupen var söndersliten så den låg bara och blödde. Han hade inget val mer än att akut-avliva den på plats så den inte skulle plågas mer. Den var långt bortom räddning.

Sorgen efter dramatiska händelsen: ”Stor förlust”

Vidare förklarar Jon-Krista att det är ett återkommande problem när hundar släpps lösa i områden där renarna går fritt.

– Det är hundägare som är ute med sin hund och väljer att inte koppla hunden utan släpper den lös. Hunden är ju grund och botten besläktat med vargen så de har ju sina jaktinsikter kvar och en hund som är tränad nog bra när den ser en ren kan den ju då välja att jaga. Då jagar den tills den kommer ifatt renen och går till attack, säger Jon-Krista.

Denna gång var det inte Jon-Kristas ren som for illa men det var nära nog för att sorgen skulle bli stor.

– Jag och den här karln vi har renarna tillsammans så det kunde lika gärna varit min ren som låg där.

Det här har även hänt dina renar?

– Ja, sånt här har hänt förut. Tyvärr är det något som är återkommande.

Bara senast i höstas förlorade Jon-Krista en ren. Det var den lilla kalven lilleman som tittarna fick se i programmet, som avled strax efter inspelningarna. Nu berättar Jon-Krista om hur det är när en ren försvinner.

– Tyvärr är det så att man under årens gång blivit van vid att renar dör för en. Men det är så att vissa renar är mer personliga för en än andra, det är individer. Vissa får man ett nära band till och det är speciellt hemskt att få se en sån ren gå bort, säger han och fortsätter:

– De renarna som vi har i skogen som vi tagit ner från vinterland det är våra avelsdjur. De har vi valt ut att de ska få leva vidare i många, många år till. Så det här var en stor förlust, den där renen skulle producera kalvar de kommande tio åren i alla fall. Det är både ekonomiskt en stor lust och det tar ju på en att se sånt här. Man kommer som till en slaktplats.

FOTO: TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN