Jon Henrik avslöjar sanningen om sitt oväntade stilbyte

Jon Henrik Fjällgren har gjort succé med sin jojk och samedräkt i tv. Men nu byter stjärnan stil – och skippar folkdräkten. "Det samiska sitter inte bara i kläder", skriver han på Instagram.

Det var när Jon Henrik Fjällgren, 29, uppträdde med låten “Bovtse eatnamisnie” i måndagens “Lotta på Liseberg” som tittare reagerade på att jojkaren inte längre hade traditionell samedräkt på sig. I stället uppträdde han i vita byxor, vitt linne och vit keps.

I ett inlägg på Instagram berättar Jon Henrik nu om sitt oväntade stilbyte, efter att de många frågorna har vällt in från fansen.

“För det första så kan jag säga det att det samiska sitter inte bara i kläder eller i jojken, utan det sitter i själen vem man är och vad man känner sig som. Det finns ingen regel att som same ska man visa sig i folkdräkt i vad man än gör jämt”, skriver han och fortsätter:

“Jag gjorde detta för att visa just detta att jag fortfarande är samma människa med eller utan dräkt jag är samma samiska musiker med eller utan dräkt jag kan fortfarande jojka med eller utan dräkt. Kanske man har en bild hur en same skall se ut när dom jojkar eller är med renar men den bilden är oftast mycket missuppfattad.”

LÄS MER: Jon Henrik drabbad av tuff diagnos: ”Benen bar mig inte”

Men det finns också ytterligare en anledning till att Jon Henrik Fjällgren skippade sin folkdräkt under tv-framträdandet. Han ville visa en annan sida av sig själv, där hans muskler och hans tatueringar syntes tydligt, eftersom det också är en stor del av den han är.

“Det jag också ville visa med detta framträdande är också delar av mitt förflutna och min historia, Jag brukar säga så här om någon frågar hur jag kan se så biffig ut: Min träning är min räddning, mina tatueringar är min bakgrund, mina muskler är min ilska, min jojk är min sorg, min tystnad är min uppväxt, mina skratt är mina minnen. Man kan säga att hela jag hade kunnat varit en bok”, skriver han på Instagram.

LÄS MER: Det betyder den samiska texten i Jon Henrik Fjällgrens låt

Foto: IBL

SENASTE NYTT!