John Lundviks nya placering i Eurovision – efter poängmissen

Ny placering för John Lundvik i Eurovision 2019
En miss under omröstningen har lett till att EBU ändrar resultatet av Eurovision song contest 2019 i efterhand. Detta innebär att Sverige och John Lundvik får en ny placering.
Annons

Eurovision song contest 2019 avgjordes i lördagsnatt och efter en mycket spännande omröstning stod det klart att Duncan Laurences, som tävlade för Nederländerna med låten Arcade, är vinnaren.

– Herregud, jag trodde inte det här skulle vara så nervöst, sa SVT:s kommentator Charlotte Perrelli sekunder innan resultatet stod klart.

ANNONS: Få snygg solkysst färg hemma med lättapplicerad brun utan sol. Fynda den här!

Besvikelsen i John Lundviks, 36, ögon var tydlig när han trots höga poäng från juryn hamnade på en sjätteplats efter att tittarnas röster räknats. Låten Too late for love var en av de favorittippade bidragen inför Eurovision song conest, men att just Nederländerna skulle knipa förstaplaceringen var ingen skräll. Låten Arcade toppade nämligen bettingsajterna veckorna innan den direktsända tävlingen drog igång.

Annons

Men nu visar det sig att ett misstag begicks under omröstningen och placeringarna i Eurovision song contest 2019 ändras om.

John Lundvik hamnar på en femteplats i Eurovision 2019

Europeiska radio- och TV-unionen, EBU, går nu ut med beskedet att fel poäng delades ut under Eurovision song contest 2019. Detta meddelades under onsdagskvällen efter påtryckningar från Nöjesbladet.

Annons

Allting började efter att Vitrysslands jury sparkades från finalen då de redan innan avslöjat hur deras poäng skulle delas ut under en av semifinalerna. Dessa poäng ersattes av en sammanvägning av poäng från de länder som ofta röstar snarlikt med Vitryssland. Det här kallas för ett ”aggregerat resultat” – och det är just detta moment som ligger till grund för missen.

Flera Eurovision-fans reagerade på att någonting inte stod rätt till med de poäng som delades ut – nu bekräftar EBU sitt misstag.

”EBU kan bekräfta att vi har upptäckt att ett felaktigt aggregerat resultat använts, på grund av den mänskliga faktorn”, skriver Eurovision-arrangören i ett uttalande.

Annons

Nu hamnar Sverige och John Lundvik istället på en femteplats i Eurovision song contest 2019 och går därmed om Norge som lägger sig på Sveriges gamla placering.

”Av respekt för såväl deltagande artister som EBU-medlemmar önskar vi korrigera finalresultatet i enlighet med reglerna”, skriver Eurovision-arrangören i uttalandet och fortsätter:

”Vi beklagar djupt att det här felet inte identifierades tidigare”.

Annons

FOTO: Sebastian Scheiner/TT, Henrik Montgomery/TT

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar nästa artikel…