Almenäs talar ut om förlossningen: "Näst intill okontaktbar"

Jessica Almenäs berättar öppet och utlämnande om sin bitvis kämpiga förlossning – som startade med hjälp av en hemlig dryck...

För en dryg månad sedan födde programledaren Jessica Almenäs sin tredje son – men han hade kanske fötts senare om hon inte fått ett värdefullt tips. Jessica är nämligen övertygad om att en “hemlig ingångsättningsdryck” startade förlossningen.

I en förlossningsberättelse som hon publicerat i sin blogg skriver programledaren att hon var rastlös och less på att vara gravid när hon fick ett meddelande på Facebook från en för henne okänd kvinna som jobbat på en förlossningsklinik.

“Där hade hon fått ett recept på en ‘hemlig igångsättningsdryck’ av några barnmorskor som jobbade där. Hon hade testat den själv och gett receptet till 14 personer. För nästan alla hade förlossningen satt igång inom 12 timmar”, skriver Jessica Almenäs.

Efter att ha åkt till Ica och Apoteket för att inhandla de nödvändiga ingredienserna hällde Jessica i sig drycken, och mycket riktigt – vid 2-tiden på natten vaknade hon av att värkarna hade startat. Så fort hon kommit in till BB gick vattnet, hon blev inskriven och förlossningen var igång.

När värkarna började bli riktigt intensiva bad Jessica om en epidural, men narkosläkaren var upptagen och smärtlindringen dröjde.

“Vid det laget hade jag varit näst intill okontaktbar en stund. Det gjorde så fruktansvärt ont, smärtan gjorde att jag svettades och skakade och gick helt in i mig själv under varje värk. Kunde inte ta instruktioner och kunde inte andas i lustgasmasken heller, blev illamående av den samt att jag helst bara ville skrika och jämra mig istället för att andas”, skriver hon.

Då hon äntligen fått sin epiduralen började smärtorna långsamt att släppa. Lugnet varade dock inte länge, för snart började Jessica känna ett tryck nedåt. Då hade de varit inne på förlossningen i drygt tre timmar, och varken barnmorskan eller den blivande pappan ville till en början tro på Jessicas vittnesmål om att känslan skvallrade om att bebisen var på g ut. Men hon gav sig inte, och när barnmorskan undersökte henne överraskades hon av synen:

“Efter att jag tjatade på om trycket neråt så sa hon till slut att hon skulle undersöka mig igen och utbrast förvånad att där syntes det minsann ett huvud med mörkt hår. ‘Det blir bebis här!’ kommer jag ihåg att hon sa lite förvånat till undersköterskan. Sen gick det fort.”

LÄS OCKSÅ: Jessica Almenäs lämnar landet med bebisen – utan Patrik

Jessica beskriver krystningsfasen som en evighet – men i själva verket tog det runt 20 minuter. Och även om smärtan var enorm så var glädjen desto större när hon fick se sin yngsta son för första gången:

“Plötsligt såg jag ett blodigt och slemmigt och smutsigt huvud och en blå liten kropp som barnmorskan lyfte upp på min mage. Började givetvis noja direkt och undra varför han var så blå. Skulle han verkligen vara så blå? Men att han levde var det inget snack om för han skrek högt och kraftfullt med en gång. Har aldrig hört en nyfödd bebis skrika med så mycket volym”, skriver Jessica.

Som majoriteten av nyblivna mödrar beskriver hon att lille Sam, som han senare fick som namn, var alldeles perfekt och att det var kärlek från första ögonkastet.

LÄS OCKSÅ: Jessica Almenäs om förlossningen: ”Drack hemlig igångsättningsdryck”

TEXT: Malin Karlberg

FOTO: Ibl, Instagram

Artikeln publicerades först på Femina.

 

SENASTE NYTT!