Jessica Almenäs om förlossningen: "Drack hemlig igångsättningsdryck"

I juli blev Jessica Almenäs mamma till illa Sam Erik Nicolai. Nu berättar hon om sin förlossning.

Tv-profilen Jessica Almenäs, 41, blev i slutet av juli mamma för tredje gången. Nu berättar hon om förlossningen som började med ett hemligt recept.

När Jessica gått tre dagar över tiden var hon innerligt trött på att vara gravid och längtade efter att förlossningen skulle komma igång. Då fick hon ett oväntat meddelande.

– Då plötsligt fick jag ett mail på FB från en tjej jag inte känner. Hon jobbade i vården och hade jobbat på en förlossningsklinik i Sthlm tidigare. Där hade hon fått ett recept på en ”hemlig igångsättningsdryck” av några barnmorskor som jobbade där. Hon hade testat den själv och gett receptet till 14 personer. För nästan alla hade förlossningen satt igång inom 12 timmar. Vi bestämde oss för att testa, det kunde ju inte skada liksom, skriver Jessica Almenäs på sin blogg.

Jessica och sambon Patrik Fahlgren, 31, handlade ingredienser på apoteket och blandade till drycken som Jessica sedan drack. Vid tvåtiden på natten märke hon att något var på gång och de åkte in till sjukhuset. Där började det smärtsamma värkarbetet.

Vid en tidpunkt försvann hjärtljudet från bebisen och barnmorskan fick sätta en elektrod på bebisens huvud istället. När värkarna blev svårare ville Jessica Almenäs ha epidural, men då fick hon vänta.

– Tyvärr var narkosläkaren upptagen med att lägga en annan epidural som strulade så det tog ganska lång tid innan hon kom till mig. Vid det laget hade jag varit näst intill okontaktbar en stund. Det gjorde så fruktansvärt ont, smärtan gjorde att jag svettades och skakade och gick helt in i mig själv under varje värk. Kunde inte ta instruktioner och kunde inte andas i lustgasmasken heller, blev illamående av den samt att jag helst bara ville skrika och jämra mig istället för att andas, skriver Jessica.

Läs mer: Almenäs fina pappahyllning till sambon: ”Njuter massor”

När hon tillslut fick sin bedövning släppte smärtan. Men det dröjde inte länge förrän Jessica Almenäs kände ett tryck neråt och var säker på att bebisen var på gång, något som barnmorskan var tveksam till eftersom hon trodde att det skulle dröja längre.

– Efter att jag tjatade på om trycket neråt så sa hon till slut att hon skulle undersöka mig igen och utbrast förvånad att där syntes det minsann ett huvud med mörkt hår. ”Det blir bebis här!” kommer jag ihåg att hon sa lite förvånat till undersköterskan. Sen gick det fort, skriver Jessica och fortsätter:

– Jag fick gå från liggande till förlossningspall. Ville helst ligga kvar men hon sa att jag skulle få mer kraft på pallen så jag lydde motvilligt. Satt där på den hästskoformade pallen och lutade mig mot Patrik som satt bakom mig på en stol. Eller, hängde på honom rättare sagt. Och när krystvärkarna var som jävligast nöp jag honom riktigt hårt. I armarna och i ansiktet tror jag också. Stackarn. Bet i lustgasmasken håååårt. Men klarade inte riktigt av att andas i den för jag ville bara skrika. Fy tusan vad ont det gör när man ska krysta ut ungen.

Läs mer: Gravida Jessica Almenäs stora kärleksoro: ”Overkligt”

Efter ett smärtsamt krystningsarbete kom så barnet ut. Han var blå och Jessica Almenäs blev genast orolig. Men den starka pipan fick henne att känna sig lugnare.

– Har aldrig hört en nyfödd bebis skrika med så mycket volym. Barnmorskan sa också att han hade en stark röst. Patrik fick klippa navelsträngen och sen hamnade den smutsiga, blodiga och slemmiga bebisen i hans famn. Han var så perfekt när han kom ut, inte sådär skrynklig och hoptryckt och rödflammig som många bebisar är. Jag hade bara spruckit ytligt och fick 5-6 stygn tror jag. Det är ju inte svinmysigt att sy i ett trasigt och sargat underliv, men det gick ändå ok, skriver Jessica.

Hon avslutar sin förlossningsberättelse med att slå ett slag för den krisande förlossningsvården.

– Jag är så himla glad och tacksam över att allt gick bra och att vi fick plats på vårt förstahandsval, SÖS. Alla har dock inte den turen i Sverige idag, vilket känns helt sjukt att skriva. Det är viktigt att vi markerar för politikerna att det inte är okej att det ser ut så här. Våra barn ska tryggt kunna komma till världen och vi som föder ska få den vård, hjälp och trygghet vi behöver, skriver Jessica Almenäs.

FOTO: Instagram, IBL

SENASTE NYTT!