Jesper Aspegrens sorg över På spåret-kollegan Annette Kullenbergs död

Fredrik Lindström, Kristian Luuk

Årets säsong av På spåret börjar närma sig sitt slut.
Under årens lopp har vi fått se många starka vinnare av av frågesporten.
En av dem är Annette Kullenberg, som vann På spåret 2001 tillsammans med journalisten Jesper Aspegren.
Men efter att coronaviruset nu tagit hennes liv är det med stor sorg som kollegorna på SVT minns henne.

På spåret är ett frågesportsprogram som årligen återkommer och förgyller SVT-tittarnas fredagskvällar. 1987 sändes det på tv för första gången och sedan dess har det kommit att bli ett av de mest folkkära tv-programmen i Sveriges historia.

Från början var det Ingvar Oldsberg, 75, som styrde skutan i På spåret. Men efter att ha haft uppdraget i hela 22 år lämnade han över det till Kristian Luuk, 54. Medan Kristian håller ställningarna sitter populärhistorikern Fredrik Lindström, 57, bredvid honom och agerar domare i programmet. Duon har varit en självklar del av På spåret sedan 2009 och det verkar definitivt som att de går hem hos tittarna.

Inför den sista semifinalen ska det avgöras vilka som får den andra finalplatsen. Tävlingen har som vanligt bestått av tre olika grupper och nu är det alltså dags för de bästa grupptvåorna att göra upp om den sista semifinalplatsen.

På spåret-vinnaren död i Covid-19

Genom alla år som det populära frågesports-programmet har sänts har det korats en hel del vinnare. 2001 kammade Annette Kullenberg hem segern tillsammans med journalisten Jesper Aspegren.

Jesper Aspegren, Annette Kullenberg

Finalen i På spåret 2001.

Foto: Öppet arkiv

Men igår kom det tragiska beskedet om att Annette tagit sitt sista andetag.

”Tyvärr har jag den smärtsamma uppgiften att meddela att Annette Kullenberg, min mamma har gått bort i Covid. Annette gick bort på Hospital de Cascais i Portugal, natten till idag. Jag och min familj ber om hänsyn och respekt i denna svåra stund”, skriver hennes dotter Ylva Kullenberg i ett skriftligt uttalande.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Om man inte förknippar Annette med På spåret, så är det nog många som läst hennes texter och kolumner. Hon var nämligen en välkänd skribent och debattör på Aftonbladet i 25 år.

LÄS MER: Markoolios nya relationsstatus avslöjad efter Laila Bagges drag

De senaste åren bodde hon i Portugal och det var även på sjukhuset i Cascais som hon somnade in. Hon blev 82 år. I maj förra året dog hennes lillebror, Claes Borgström, även han i covid-19, han blev 75 år gammal.

På spåret-kollegans sorg efter Annettes bortgång

Annette Kullenberg sörjs närmast av sina tre barn med familjer – och många vänner och tidigare kollegor. Nu berättar vännen och hennes På spåret-kollega Jesper om sorgen och minns hur skämtsam Annette var.

– Hon var verkligen en frisk fläkt, väldigt kunnig och samtidigt jävligt rolig! Ibland visste man inte om det var på allvar eller ej. Det är spännande med människor som har den förmågan. Bakom alla skämt låg ganska mycket allvar, säger Jesper Aspegren till SVT.

Han berättar också att under vinnarsäsongen av På spåret behövde de göra ett antal avbrott i och med Annettes rökpauser.

– Vi fick göra ett antal avbrott för hon fick inte röka i kupén. Hon ropade på Ingvar (Oldsberg, programledare) hela tiden: ”Ingvar, vi får bryta för jag måste ut och röka!”. Annette var uppfriskande och spännande, säger Jesper Aspegren.

FOTO: Janne Danielsson JAD, SVT

LÄS OCKSÅ: SVT-tittarnas reaktioner efter The Hellacopters drag i På spåret

LÄS OCKSÅ: Kikki Danielsson uppträder i På spåret – barnbarnets pik

Senaste nytt