TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Jacob Hård berättar varför folk tror han sminkar sig – orden om sjukdomen

07 jul, 2021 
Jacob hård sminkar sig
Jacob Hård är en av sommarpratarna i Sommar i P1 2021.
Nu berättar sportjournalisten varför folk trott att han burit smink.
Här kan du läsa egna orden om sjukdomen.
Annons
Det kommer du få höra i Keyyos sommarpratBrand logo
Det kommer du få höra i Keyyos sommarprat

Sportjournalisten Jacob Hård, 66, är en av årets sommarvärdar i Sommar i P1 2021. Det är med en lång och gedigen karriär inom yrket som han nu ska axla rollen som sommarpratare.

På senare år har Jacob främst verkat vid tävlingar i friidrott och längdskidåkning, och något som många reagerat på under hans karriär är en detalj i journalistens ansikte.

”Jag har grön starr”

Många har trott att Jacob burit smink i alla år, men det stämmer inte. Han har en ögonsjukdom som han tar medicin för, vilket bidragit till att hans utseende förändrats lite.

– Ja, jag har fått en del reaktioner eftersom en biverkning av medicinen jag tar är att ögonfransarna blir långa och mörka. I mitt fall syntes det på mitt utseende att det var någonting, så folk i min närhet har ju undrat och frågat mig om varför jag sminkar mig. Då har jag svarat som det är, har Jacob Hård tidigare berättat i en intervju med Sportbladet.

Annons

– Jag har grön starr. Om man inte gör något åt det så förstörs synnerven och på lång sikt riskerar man att bli blind. Men genom att ta medicinen som jag tar så kan man effektivt bromsa det.

Jacob Hård i mörk skjorta med mörk bakgrund
Jacob Hård.

Så upptäckte Jacob Hård sin sjukdom

Sjukdom är ärftlig från Jacobs mamma som har starr. Men han märkte inga symptom, utan han upptäckte att allt inte stod rätt till under en kontroll hos optikern.

Sportjournalisten mår idag bra, men han tycker att sjukdomen är lömsk eftersom att problemen den kan ge är svåra att märka av innan det kan ha gått väldigt långt.

En sak som är säker är att sjukdomen inte på något vis hämmar Jacob i yrket. Skönt!

FOTO: Jonas Ekströmer/TT, Janne Danielsson/TT

Annons