Tittarkritik efter upptäckten om Tess Gustafsson i Idol

Tess och Paulina i Idol

I torsdagens kvalomgång i Idol återstod det sex tjejer som skulle försöka knipa de två sista platserna till kvalfinalen.
Idolerna Maya och Tess gick vidare.
Nu rasar missnöjda tv-tittare över att det kan vara en fördel att ha många följare på Instagram.
– Orättvist!, skriver en följare på Instagram.

Tess Gustafsson, 17, gjorde en fantastisk audition i Göteborg och för Idol-juryn var det inget snack om saken att hon skulle ha en guldbiljett, vilket betydde slutaudition på Oscarsteatern i Stockholm. Även där imponerade Tess och tog sig då vidare till chorusline och sedan till topp 22.

Den här veckan har idolerna fått uppträda i direktsänd tv och två personer i varje grupp har röstats vidare till kvalfinalen, som går av stapeln ikväll. Vad som skiljde det här momentet från de tidigare var att det inte längre är juryn som har makten, det är istället tv-tittarna som bestämmer vilka som går vidare.

Idol-Tess har tittarna kunnat känna igen från tidigare i ett helt annat sammanhang, likaså hennes mamma. Mamma Erica Johansson, 46, var nämligen elit-friidrottare och har efter det medverkat i Mästarnas mästare år 2008. Specialiteten var längdhopp och under karriären som aktiv sportstjärna vann hon guld i junior-VM och inomhus-EM.

Därför känner du igen Tess Gustafsson

Tess är också ett känt ansikte för många, dock inte inom sport, utan på sociala medier. På Youtube har hon blivit en riktig stjärna och har över 65 000 prenumeranter som gärna följer hennes liv. Men det är inte bara på Youtube som Tess har stor framgång, utan även på hennes Instagram får följarna ta del av stjärnans vardag och i skrivande stund har hon över 76 000 följare.

Igår var det Tess tur att ställa upp i kvalomgången. Hon sjöng låten Crazy av Gnarls Barkley, och fick både ris och ros från juryn. De tyckte att hon inte riktigt levde sig in i låten eller känslan i låttexten. Men de var också väldigt noga med att poängtera att hon har en underbart vacker sångröst. Andra idoler, som Paulina Pancenkov, 20, och Ella Hedström, 22, fick däremot ännu bättre respons av juryn och många trodde nog att någon av dem skulle gått vidare istället för Tess.

När programledaren Pär Lernström, 40, ropade upp Tess namn i resultatshowen stod det mellan henne och Ella.

– Och svenska folket ger den sista platsen till… Tess!, utropade han glatt i programmet.

Tess såg då onekligen chockad ut över att hon gått vidare men hon var snabbt framme och grattades av Pär och Maya Arctaedius, 20, den andra idolen som gått vidare, och publiken jublade.

TV4-tittarnas ilska över resultatet

Nu rasar tv-tittarna i kommentarsfältet på Idols Instagram-konto. De menar att Paulina eller Ella istället borde ha fått Tess plats till kvalfinalen, då de ansåg att de fått bättre respons från juryn och sjöng bättre. De missnöjda tittarna anser att det är orättvist att delta på samma villkor när man redan har en stor följarskara i sociala medier.

”Det är såklart andra villkor i tävlingen med nån som har 76.4k följare”, skriver en följare i en kommentar.

”Fett orättvist Tess har ju redan sina fans sen way back”, skriver en annan.

FOTO: TV4