Artikeln innehåller reklamlänkar

Idol-deltagarnas svar efter TV4-tittarnas kritik

Idol-deltagarnas svar på tittarnas kritik 2018

När Idol-deltagarna inte presterade till 100 procent ifrågasatte TV4-tittarna röstcoachningen. Nu svarar Idolerna på kritiken.

Inför förra veckans fredagsfinal i Idol 2018 fick deltagarna för första gången röstcoachning sedan deras resa började. I år är det en ny röstcoach som hjälper Idolerna att utvecklas – Daniel Zangger Borch, 52. Daniel är doktor i populärmusik-sång och den första svenska sångpedagogen som vetenskapligt forskat i rock-, pop- och soulrösten.

Annons: Köp utvalda rosa favoriter i vår shop – stöd Bröstcancerförbundet! (länk till Aller media shop)

När flera deltagare hade mindre lyckade framträdanden under fredagsfinalen reagerade tittarna. På sociala medier uttryckte de sig kritiskt och spekulerade över om röstcoachningen hade fått någon effekt.

”Varför sjunger typ alla falskt idag när de dessutom har fått jobba med en sångcoach”, skrev en.

”Vad fan är det för sångcoach dom har!? Borde inte sångcoachen säga stopp om det låter helt fel?!”, frågade sig en annan.

”Ska man skylla på den nya sångcoachen eller temat för att inte mer än hälften lyckas”, skrev ännu en.

Nu svarar deltagarna på tittarnas kritik och menar att det inte är rätt att rikta kritiken mot coachningen.

– Det finns ingen referens till hur det skulle ha varit utan röstcoachen just den veckan, men det tar tid. Vi träffade honom bara en gång under en kort stund och fick information om saker vi ska öva på. Det skulle vara väldigt fascinerande att se raketresultat efter en vecka. Det är en mission impossible-grej tror jag för allihop. Men jag känner att jag fick en väldigt bra skjuts för hur just jag ska göra, säger William Segerdahl, 16, till Hänt.

Vanja Engström, 18, är en av de deltagarna som sysslat med musik under kortast tid. För henne har röstcoachningen varit väldigt värdefull. Vanja säger att både röstcoachen och koreografen har varit en bra stöttning, men förklarar att coacherna är där för att ge råd och hjälpa. Det är sedan upp till var och en om de vill följa råden eller ej.

– Jag fick ju till exempel höra att jag skulle ta det lugnare vid refrängen, annars hade jag verkligen dragit på. Men jag ville ändå att min röst skulle komma fram mer. Han hjälpte oss jättemycket, så personligen är jag väldigt nöjd med den hjälp jag har fått. Han förklarar allt på ett rimligt sätt och varför jag inte ska sjunga på ett visst sätt och varför jag ska. Och om jag håller med så gör jag ju det, säger Vanja Engström till Hänt.

Vanja får medhåll från Tua Selge, 17.

– Allt handlar om att det ska vara coachning, det ska ju inte vara styrande. Det ska inte ändra på vilka vi är som artister, vilket jag tror att man måste komma ihåg. Att man inte ska ta allt till 100 procent för att inte tappa sig själv, säger Tua Selge till Hänt och fortsätter:

– Folk har jättehöga förväntningar för de tror att det är något helt annat än vad det är. Det är ganska jobbigt, men man får göra sitt bästa.

Från TV4:s håll oroar man sig inte för att coachningen inte kommer att leda till en utveckling hos deltagarna.

”Idolerna är i början på deras resa mot den stora finalen i Globen och jag är övertygad om att tittarna snart kommer att få se de tävlandes utvecklingskurva”, skriver Malin Knave, exekutiv producent för Idol 2018 i ett sms till Hänt.

Missa inte de senaste snackisarna i nöjesvärldens just nu:

LÄS OCKSÅ: Bragi avslöjar romansen i Idol 2018: ”Uppstått känslor”

LÄS OCKSÅ: Skrällen – resultatet visar att hen vinner Idol 2018

FOTO: Ibl

SENASTE NYTT!