Idol-aktuella Nikki Amini avslöjar sanningen om namnbytet

Nikki Amini

Återigen syns Nikki Amini i TV4:s Idol.
Under en intervju i podcasten Värvet avslöjar jurymedlemmen att hon har gjort ett namnbyte.
– Ditt namn är en oerhört stor del av din identitet, säger hon.

Idol 2020 är i full gång och Pär Lernström, 39, tillsammans med juryn har gett sig ut till olika städer runt om i landet för att hitta de oslipade diamanterna. Även i år är det Anders Bagge, Alexander Kronlund, Kishti Tomita och Nikki Amini som avgör vilka sökande som går vidare i tävlingen.

Nikki Amini har varit en del av juryn sedan 2016. Under förra sommaren blev Nikki och maken Niklas Twetman  föräldrar till sitt första barn. När Nikki inte syns i tv-rutan så är det främst med maken och dottern Nilo som hon spenderar sin tid.

”Jag har vuxit upp med en konflikt”

Nyligen gästade Nikki podcasten Värvet där hon öppnade upp om tankarna kring sin uppväxt.

– Det jag verkligen uppskattar med mina föräldrar är att de har alltid varit väldigt måna om att jag och min storasyster ska bli del av det svenska samhället. Sen har de aldrig tummat på hur de har uppfostrat oss eller liksom jag pratat persiska, jag älskar persika mat, jag kan inte laga alla maträtter men det är klart att jag har vuxit upp med den persiska kulturen, säger Nikki i podcasten.

Hon förklarar att det under ungdomsåren fanns svårigheter då det var tufft att hitta en balans i att ständigt ha två kulturer kring sig.

– Jag och min syster, mina föräldrar ville inte att vi skulle prata svenska med brytning. Det var viktigt för de att vi pratade ren svenska.Under några år gick jag på en skola i Stockholms innerstad. Därför att skolan i Akalla började försämras och några av mina vänner flyttade till den här andra skolan och då ville mina föräldrar att jag skulle börja där också, förklara Nikki och berättar att hon fick mycket frågor gällande den persiska kulturen som “Firar ni jul?” och “Får du äta griskött?”.

– Tensta gymnasium valde jag själv på grund av att det fanns en EU-inriktining. Man fick lära sig lite mer språk, åka till Bryssel och besöka EU-parlamentet. Så då kom jag ju tillbaka till förorten och då fick jag höra att “Tror du att du är svensk eller? Sluta leka svensk”. Så jag har vuxit upp med en konflikt, att vem är jag och varför ska jag alltid bli bedömd utifrån vad mitt påbrå är? För jag har aldrig velat lägga någon vikt vid det och jag tycker än idag inte att det är viktigt, säger Nikki.

Anledningen till namnbytet

Under samma intervju avslöja Idol-jurymedlemmen att hon har gjort ett namnbyte.

– Nikki är ju mitt mellannamn. Det är ett av tre smeknamn jag fick under ungdomsåren eller sedan jag var liten. Kärt barn har många namn. Men tillslut valde jag att lägga till Nikki som mellannamn. Mitt förnamn är Negar, väldigt fint och vackert persiskt namn men det är ingen som kan uttala det i Sverige, säger Nikki.

Idag känner sig Nikki nöjd över sitt beslut men menar att anledningen till att hon bytte namn också berodde på att folk inte tar sig tiden att fråga hur hennes riktiga namn egentligen ska uttalas.

– Ditt namn är en oerhört stor del av din identitet och att då växa upp med att hela tiden bemötas med tystnad eller att någon bara väljer. Istället för att fråga “jag känner mig osäker, hur ska jag uttala ditt namn” för det uppskattar man, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Därför känner du igen Micke Sundberg i Idol 2020

LÄS OCKSÅ: Nikki Aminis klänning stulen – mitt under Idolinspelningen

FOTO: Mattias Hansson/TT