LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Henrik Schyffert mordhotad: "De var i min trappuppgång"

26 okt, 2016 
Anja Nilsson
Henrik Schyffert är en komiker som inte håller tyst. Han har tydligt tagit ställning i flyktingfrågan, vilket resulterat i att han blivit utsatt för en ofantlig mängd näthat, men också blivit mordhotad i sitt eget hem.
Annons

Komikern Henrik Schyffert, 48, blev berörd av den akuta flyktingkrisen och har de senaste åren valt att engagera sig i frågan. Förra året publicerade han en den omtalade bilden på den drunknade pojken Aylan, 3. Inlägget tog storm och nu berättar Henrik för Dagens Nyheter om hur han tog emot mordhot i sitt eget hem.

– Under flyktingkrisen gjorde jag inlägg på sociala medier och blev extremt påhoppad av troll. Jag fick polisanmäla mordhot, de var i min trappuppgång och klottrade ”Vi vet var dina barn bor”. Då var det lite läskigt. Men så insåg jag att de är typ 150 personer som är aktiva, och ställer man dem utanför Coop i Katrineholm och låter dem skrika i en megafon är det ju inte så farligt. Men det är läskigt att få den hatväggen mot sig, säger han till Dagens Nyheter.

Henrik Schyffert
Henrik Schyffert har tagit ställning i flyktingkrisen men blivit mordhotad.

Henrik tror att rädslan bottnar i en besvikelse.

Annons

– Jag tror de blev väldigt besvikna på att en kille från deras lag sade emot dem. Som att folk blir så arga när Sven Melander försvarar Zara Larsson. Han är en stor, vit, skånsk, sextioårig man. ”Han borde ju vara med oss!”, fortsätter han.

Just nu arbetar Henrik med enmansshowen “Var inte rädda!” där han behandlar ämnen som rädsla, flyktingkris och invandring.

Förutom hatet blir Henrik ständigt kallad för hycklare.

– Jag blir ofta anklagad för att vara hycklare – det är klart att jag är! Jag tycker att alla borde vara vegetarianer men älskar bacon. Jag tycker vi måste hjälpa flyktingar – men nej, det bor inga syrier i min lägenhet just nu. Det kan man kalla för hyckleri, eller att vilja vara en anständig människa och inte riktigt klara av att leva upp till det hela tiden. Mitt jobb blir att hålla upp en spegel, säger han.

Foto: IBL

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons