Helena Bergström sa nej till Hollywood – efter sexuella trakasserierna

Helena Bergström sa nej till Hollywood – efter sexuella trakasserierna

Helena Bergström valde att lägga en karriär i Hollywood bakom sig efter att hon blivit utsatt för sexuella trakasserier. – Blev behandlad som om man vore en sak, säger hon till Expressen.

Efter att Helena Bergström, 53, gjorde succé i Colin Nutleys, 73, film ”Black Jack” såg hon hur hennes karriär kunde ta henne till andra platser än Sverige. Men den lockande tanken försvann fort.

– Jag åkte ju till USA. Men då sa de till mig: ”Gå in där, säg ingenting för den här castinggubben äter Kleenex”. Det var världens konstigaste människa, med så mycket makt som satt och åt papper konstant, och vi var så rädda för den här gubben så man kunde inte säga något, berättar Helena för Expressen, och fortsätter:

– Sen satt de och pratade om mig. Om min hud, om hur jag såg ut, som om man var en sak. Man var på middagar och det var alltid VIP-människor där. Man fick sitta bredvid någon stor mogul som började tåflörta ”I saw you in…”.

Det slutade med att hon smet in på toaletten och tog en taxi tillbaka till hotellet, och Helena valde sedan snabbt att ta avstånd.

– Jag vände ryggen till hela den grejen. Man var bara en som skulle ut på premiärer och träffa den och den. Här var det lugnare, även om det finns hos oss också. Men i korridoren på Dramaten tänkte man att det bara handlade om att förhålla sig.

Helena Bergström med maken Colin Nutley.

Helena Bergström i filmen Paradiset 2003, regisserad av Colin Nutley.

Helena Bergström är just nu aktuell med filmen "Vilken jävla cirkus" där hon står för regi och dottern Molly Nutley spelar en av huvudrollerna.

Helena Bergström och Molly Nutley under inspelningarna av "Vilken jävla cirkus".

Hollywood-producenten Harvey Weinstein har under de senaste veckorna blivit avslöjad efter en rad sextrakasserier genom åren.

Helena berättar också att hon träffat producenten Harvey Weinstein, 65, som de senaste dagarna anklagats för sexövergrepp på en rad kvinnor i branschen.

– Men jag hade inget privat möte med honom, utan träffade honom som en del av produktionen, och hamnade aldrig i knät på honom som tur var.

Men trots att hon inte var en av alla de kvinnor som hamnade i klorna på Hollywood-producenten, är hon inte chockad av att höra alla anklagelser som dykt upp mot honom.

– Man är ju inte förvånad. Jag var ju med i ”Stjärnorna på slottet” med Harriet Andersson, som berättade om den där knullsoffan, säger hon och fortsätter:

– Maktmissbruk pågår på så många sätt. Men i den här branschen med sköra unga tjejer som vill in. Det är vedervärdigt, men det har varit en accepterad struktur. Därför är det så otroligt viktigt att sånt här kommer ut nu.

LÄS OCKSÅ: Molly Nutley avslöjar: Så träffade hon SVT-profilen

LÄS OCKSÅ: Kändisarnas attack mot Ben Affleck – efter tweeten om Weinstein

Foto: IBL

FRÅN FÖRSTASIDAN