LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Harpo var död i några minuter – så upplevde han det: ”Jag kunde se..”

10 mar, 2024 
Linn Seipel
harpo
Jan ”Harpo” Svensson öppnar upp om nära döden-upplevelsen som förändrade allt.
– Egentligen ville jag bara släppa taget, säger artisten.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Harpo om varför han aldrig skaffade barn med frun CarinaBrand logo
Harpo om varför han aldrig skaffade barn med frun Carina

Artisten Jan "Harpo" Svensson, 73, slog igenom redan på 70-talet med låten Honululu. Efter följde superhitarna Moviestar, Sayonara och Horoscope.

Harpo har också varit på turné med superstjärnan Ted Gärdestad, som han stod nära. Privat är han gift sedan länge med sin fru Carina, som han träffade på Kalle Flygares teaterskola då han var lärare och hon elev.

Harpo nära döden – berättar om upplevelsen: ”Kunde se mig själv ovanifrån”

Men det finns ett tillfälle där livet kunde tagit en drastisk vändning för Harpo. År 1980 var han nämligen nära att dö, något han nu berättar om i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Jag blev sparkad av en häst, hela pannbenet och huvudet. Det var som ett ljus, ett starkt ljus. Jag kunde se mig själv ovanifrån. Jag var påväg bort och det var tvunget och jag ville bort också på något vis. Men någonstans också så kom jag in i någon slags tidlöshet. Det var varken nu eller då, det var bara någonting annat än tid på något vis, säger Harpo i programmet och fortsätter:

Annons

– Jag upplevde just det här också att det fanns anhöriga i min närhet. Det fanns människor som jag har sett tidigare i mitt liv, min mamma som var död och så vidare, och det var inget konstigt det var bara en realitet på något vis.

Harpo: Egentligen ville jag bara släppa taget

Programledaren Anders Pihlblad frågar vidare huruvida detta var en obehaglig känsla, något Harpo menar att det inte var-

– Nej, nej, tvärtom. Den gav en slags visshet av att det är inte slut. Jag kunde ju kämpa mig tillbaka på något vis för egentligen ville jag ju bara släppa det där taget, för det var jobbigt. Jag var tvungen att komma tillbaka igen på något vis. Men det var just det här att tiden upphörde liksom och jag vet ju inte hur lång tid jag upplevde det här, om det var en minut liksom eller tio minuter. Det var som en livsresa på något vis.

FOTO: TV4, Hänt

Annons