LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Ted Gärdestads ex träder fram för första gången på 30 år – så ser hon ut

27 nov, 2023 
Linn Seipel
ted gärdestad med ann zacharias som unga, med barnen
Ann Zacharias levde och fick barn med två av Sveriges mest kända män: Sven-Bertil Taube och Ted Gärdestad.
Det är över 30 år sedan vi såg henne skådespela – här är hon idag!
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hänts reporter lär 90-talsikonen Jason Priestley svenskaBrand logo
Hänts reporter lär 90-talsikonen Jason Priestley svenska

Mångsysslaren Ann Zacharias har idag hunnit fylla 67 år, och är aktuell som vikingakvinna i SVT:s storsatsning Historien om Sverige. I en ny intervju med Aftonbladet berättar hon att det gått 30 år sedan hon skådespelade sist.

– De sökte en vikingahövding eller shaman. De hade sett en bild på mig i en morgontidning i samband med att jag gav ut min bok En ovanlig fågel och de sa att jag var perfekt. Jag frågade vad det var och de förklarade att det var Historien om Sverige vilket jag tyckte var fantastiskt, säger Ann Zacharias till tidningen.

ann zacharias i historien om sverige
Ann Zacharias som vikingahövding i Historien om Sverige. Foto: Skärmdump SVT.

Ann Zacharias karriär och privatliv – med Sven-Bertil Taube och Ted Gärdestad

Ann Zacharias var verksam skådespelare under framförallt 70- och 80-tal, och har medverkat i bland annat filmen Det sista äventyret. I filmklassikern spelar en 18-årig Ann mot Göran Stangertz, som belönas med en Guldbagge för rollen som lärarvikarien som har en relation med sin sextonåriga elev (Ann Zacharias).

Annons

Men det Ann för det flesta kom att bli mest uppmärksammad för är sina relationer. Hon levde nämligen under flera år med två Sveriges, på den tiden, mest kända män. Skådespelaren Sven-Bertil Taube och musikern Ted Gärdestad. Båda relationerna innebar stora skriverier i tidningen. Något Ann tyckte var besvärligt.

– Det var hemskt att bli omskriven där eftersom det gav helt fel bild av mig. Det framställdes som att jag hade kommit från Frankrike och snott åt mig den sexige ungkarlen Sven-Bertil, har Ann Zacharias tidigare sagt i en intervju med Hemtrevligt.

Dottern Sasha Zacharias gick i Anns fotspår – spelade Stina i Skilda Världar

Sven-Bertil och Ann skilde sig efter ett år som gifta, men fick ändå fyra år efter skilsmässan dottern Sasha Zacharias; också känd som Stina i Skilda Världar.

Under relationen med Ted intensifierades skriverierna. Alla ville ha en bit av honom, har Ann tidigare berättat i en intervju med Svenska Dagbladet.

Annons

– Man ville tjäna pengar på honom och han sprängde sig för att leva upp till kraven. Vår lyckligaste period var när han läste teologi och jag filosofi på universitetet. Då väntade jag Sara, vårt första barn. Sen gick han med i den religiösa Bhagwanrörelsen. Förvandlades. Blev en annan.

Paret hann få två barn tillsammans, Sara och Marc. Som många vet drabbades Ted tragiskt nog av schizofreni och tog sitt liv, 41 år gammal, genom att hoppa ned på ett tågspår.

– Jag blev glad för hans skull. Äntligen fick han ro, sade Ann då i samma intervju.

ann zacharias med alla barn
Ann Zacharias 1994 med barnen Sacha, dotter till Sven-Bertil Taube, Sara och Marc, barn till Ted Gärdestad och så minstingen Zach.

Så lever Ann Zacharias idag – med fyra barn och sju barnbarn

I dag lever Ann ensam. Hon har fyra barn och sju barnbarn, men ingen man i sitt liv. Något hon menar beror på att det varit för mycket galenskaper i tidigare relationer.

En av sönerna, Zack, syns också i Historien om Sverige som en viking, bredvid Ann under en offerscen. På frågan om det blir någon fortsättning på skådespeleriet nu svarar hon:

– Är det någonting viktigt så skulle jag nog kunna göra det. Det måste finnas en mening med det i så fall.

FOTO: TT/SVT

Annons