LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Hannah och Amanda i uppror över förlossningsvården

17 dec, 2016 
Anja Nilsson
Amanda Schulman ska snart bli mamma för tredje gången men är orolig för att det ska vara brist på förlossningsplatser när det väl är dags. Nu startar hon och systern Hannah Widell ett förlossningsuppror under hashtagen #jagvillfödabarnsäkert.
Annons

Amanda Schulman, 36, och hennes syster Hannah Widell, 41, berättar i sin senaste podcast “Fredagspodden” om sitt nya, viktiga upprop:

– Jag är så jävla förbannad, nu är det nog! säger Amanda i podcasten och fortsätter:

– Det är det här med att vi kvinnor inte får plats längre att föda barn på sjukhusen.

Amanda Schulman väntar sitt tredje barn tillsammans med sin man Alex Schulman. De har sedan tidigare döttrarna Charlie och Frances.

Amanda Schulman och Alex Schulman.
Alex och Amanda Schulman väntar sitt tredje barn.

– Igår var jag hos min barnmorska och hon berättade att de hade fått ett mail från BB Stockholm där det stod “Ni kan inte rekommendera oss längre för vi kan inte ta hand om patienterna”.

– Sinnessjukt! svarar Hannah.

Annons

De fortsätter diskutera den svenska förlossningsvården. Att det visserligen alltid varit svårt i historien i Stockholm att få plats att föda. Men de rasar också över att det nya förlossnings-sjukhuset BB Sofia i Stockholm lades ner på grund av det enligt uppgift var för dyrt att ha den öppen trots bristen av förlossningsplatser.

Amanda Schulman, Hannah Widell
Amanda Schulman och Hannah Widell rasar ot den svenska förlossningsvården.

Amanda menar att det gått för långt när alla ens vänner som är gravida är oroliga för att inte få plats. Hon drar upp flera exempel där det gått fel:

– En tjej som jobbar hos oss har berättat att hon vill föda hemma. För om du föder hemma är du garanterad en barnmorska. Folk vågar inte chansa med att föda på sjukhus längre.

Men Amanda har bestämt sig för att försöka uppmärksamma problemet:

Annons

– Vi ska göra ett upprop! Alla som har Instagram eller Facebook, lägg upp er förlossningshistoria om ni har fått komplikationer gällande just plats på sjukhuset. Allt som ni tycker var obehagligt med att ni inte fick plats att föda. Hashtag: #jagvillfödabarnsäkert

– Men det måste gälla alla kvinnor så det får effekt, säger Hanna och lägger till:

– Man kan också bara dela hashtaggen och skriva till exempel “Jag stöttar Amanda”.

– Ja, vi måste sätta press på politikerna, säger Amanda.

Foto: Stella, Instagram, IBL

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons