Gustav Mandelmanns starka ord om sin diagnos – ville ta livet av sig

GUSTAV MANDELMANN, MARIE MANDELMANN
Exklusivt

Gustav Mandelmann har fått diagnosen bipolär. I Nyhetsmorgon berättar han nu om de kraftiga humörsvängningarna och det starka stödet från hustrun Marie Mandelmann.
– Utan Marie är mitt liv slut, säger Gustav.

Gustav Mandelmann, 56, och Marie Mandelmann, 57, är ett av Sveriges mest folkkära par och har varit gifta i snart 30 år. Under årens lopp har de även hunnit bli föräldrar till fyra barn men idag har alla blivit stora och flyttat hemifrån.

Gustav och Marie är nu högaktuella med en ny säsong av Mandelmanns gård. Det var i tisdags som den sjätte säsongen av det populära programmet drog igång. I det avsnittet berättade de bland annat om sorgen över att barnen flyttat hemifrån och hur tomt det känns på gården.

En annan person som syntes till, och som kommer synas regelbundet i den här säsongen, är vännen och psykiatrikern Håkan Andersson. Han är en nära vän till Gustav men nu visar det sig att han även är till stor hjälp.

Zlatan bryter ihop efter sonens gripande ord: ”Kniv i hjärtat”

Gustav Mandelmann avslöjar sin diagnos – mörka kampen

Under lördagsmorgonen gästar Gustav TV4:s Nyhetsmorgon tillsammans med just Håkan och då kommer det fram: Gustav är bipolär.

– Jag har ju dels de här dagliga svängningarna som går från djupaste förtvivlan ända upp till största möjliga glädje. Men sedan är det också de här långa svängningarna, som tar sig över månader kanske, säger Gustav i Nyhetsmorgon och fortsätter:

– Att man liksom har en manisk period och gör mycket dumheter och inte alls vill lyssna på någon, det vill säga Marie. Det har gjort väldigt mycket spänningar i vårat äktenskap för det är väldigt jobbigt, Marie är väldigt rädd att jag ska komma in i de här manierna igen.

Håkan som känner Gustav väl är på plats i studion och konstaterar:

– Du lider mest av dina depressioner och hon lider mest av dina manier.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Så har Marie Mandelmann stöttat Gustav – då sökte han hjälp

Dagen till ära var det Anders Pihlblad, 51, som fick äran att leda den populära morgonshowen. Anders frågar hur det varit för Marie när Gustav mått så här.

– Marie sa att "du måste söka hjälp, annars är våran relation över" i princip, och jag blev livrädd förstås. För Marie är ju alltid den i vardagen som jag kan fråga "är det här bra, hur funkar det här". För jag behöver liksom alltid fråga jättemånga gånger och få bekräftelse för olika saker för att må bra. Och jag blir ju livrädd, utan Marie då är ju mitt liv slut liksom, förklarar Gustav.

Gustav berättar om tankarna han kämpar med.

– Det som är jobbigt är ju när det plötsligt blir väldigt tomt hemma, alla har flyttat hemifrån och då kommer de där djupa svackorna lite djupare på något vis. Jag har ju insett också att det är ensamheten, när jag går och gör saker själv som är kämpigt. Då kommer mycket av de här tankarna, säger Gustav och fortsätter:

– Tankarna är ju förstås att man inte vill leva, att jag vill avsluta livet. Det är jättehemskt att säga det för de som är runt mig tycker ju det är ännu jobbigare. Jag har ju märkt att när jag börjat säga det ibland så blir ju de runtomkring oroliga och vill vara med hela tiden. Och så kanske man tänker på hur man ska göra det också.

Anders Pihlblads egna ord om Gustavs avslöjande

Idag har Gustav sökt vård och han mår bättre, även om han ibland kan falla tillbaka i de djupa tankarna när han är ensam. När Hänt når Anders Pihlblad berättar han om den starka intervjun.

– Det blev ett fint och starkt samtal med Gustav. Vi har träffats i tv-studion flera gånger tidigare men då har det handlat om livet på Mandelmanns gård. Marie och Gustav är fantastiska personer, säger Anders till Hänt och fortsätter:

– Jag tror att Gustavs beslut att öppet berätta om det här och att han får behandling kan få betydelse för andra. Många tittare har hört av sig och både hyllat och tackat honom för att han berättade.

GUSTAV MANDELMANN

Gustav berättar att även djuren på gården är ett stort stöd för honom. De är hans kompisar.

Johan Nilsson/TT

LÄS OCKSÅ: Malins ånger – efter orden till Lill-Babs på sjukbädden

LÄS OCKSÅ: Bonde-Ellinors förflutna – nu berättar hon om livet innan Filip

FOTO: Johan Nilsson/TT, TV4

SENASTE NYTT!