TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Gunnel Fred: Jag hamnade i en rätt djup depression

21 jan, 2017 
Hänt
Mycket skratt och mycket allvar i "Stjärnorna på slottet". Under Gunnel Freds dag berättar hon om åldernojjorna inför att fylla 60, besöket på psykakuten och samtalet från Ingmar Bergman.
Annons

Magnus Uggla, Lia Boysen och Sofia Ledarp har redan hållit hov på Ericsbergs slott. I lördagens avsnitt av SVT-programmet “Stjärnorna på slottet” är det skådespelerskan Gunnel Freds dag.

Dagen inleds – till Johannes Brost fasa – med enbart en kopp kaffe. Stjärnorna får sedan en ledtråd i form av ett plastkort med bokstäverna “PRO”.

stjarnorna-pa-slottet-2017-utvald

När Gunnel Fred sedan möter upp sina medstjärnor ute på borggården förklarar hon att dagen ska gå i det glada pensionärslivets tecken. Hon berättar också om hur jobbigt hon tyckte det var att fylla 60 år.

– Jag fyllde 30, 40, 50 utan problem och kände inte alls av det här med åldernojjor. Så närmade sig 60 och det var något helt annat. Det var bara en så konstig siffra och en massa föreställningar dök upp i mitt huvud. En massa fördomar om de här sysselsättningar som man pratar lite nedvärderande om. Så några av de grenarna ska vi undersöka och se om de kanske innehåller något, säger Gunnel Fred i SVT-programmet.

Annons

Sällskapet åker sedan vidare till bingohallen och hinner med fågelmatning, boule och kontaktannonsskrivande innan dagen är över.

“Hamnade i en rätt djup depression”

I programmet berättar Gunnel Fred också att hon alltid fallit för männen som fått henne att skratta.

Men hon räds inte heller det mörka säger att hon under hela sitt liv kämpat med sin depression. Hon berättar hur hon på väg till jobbet kunde hoppa av på t-centralen, men i stället för att byta till tåg mot Karlaplan tog ett tåg till Göteborg.

Efter inspelningen av Allan Edwalls “Åke och hans värld” från 1984 rasade det.

– Jag hamnade i en rätt djup depression. Jag hade inte tagit tag i det. Det var som att varje sväng neråt blev värre än den förra på något vis. Vad det var som utlöste det minns jag inte. Utan det var saker som hade samlats på hög och som jag sprungit förbi. Så då sökte jag hjälp akut. Det gjorde för ont helt enkelt och jag hade inga verktyg, säger Gunnel Fred i Stjärnorna på slottet.

Annons

Rekommenderar terapi

Hon berättar vidare hur hon under åtta veckor var inlagd. Där fick hon också kontakt med en terapeut. I perioder under sitt liv har hon sedan gått i terapi.

– Det rekommenderar jag alla att göra. Jag har en depressiv läggning och den är jag väldigt tacksam för. Men jag har jobbat så pass mycket med den att jag har så pass mycket verktyg att jag inte behöver gå ner hela vägen. Jag är nog lite gladare i grunden för att jag har jobbat igenom en del saker, säger Gunnel Fred i programmet.

Gunnel Fred.
Gunnel Fred.

Gunnel Fred berättar också om samtalet från Ingmar Bergman inför inspelningen av hans sista film Saraband. Gunnels rollfigur dyker bara upp i slutscenen och efter att ha sett manuset valde hon att tacka nej.

– Tack men nej tack. Men sedan ringde Ingemar själv och sa det var så viktigt och att han ville ha mina ögon, säger Gunnel Fred.

Av: Helena Sjögren

Foto: IBL

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons