Sofia Ledarp: Ibland önskade jag att pappa skulle slå mig

Sofia Ledarp hade en svår uppväxt och kom aldrig nära sin pappa.

I “Stjärnorna på Slottet” öppnar aktrisen Sofia Ledarp, 42, upp om dem ansträngda relationen med sin pappa. Hon berättar att pappan, som gick bort för några år sedan, befann sig i en smått kriminell värld och han hade ett stort kontrollbehov som ofta spillde över i hemmet.

Det som Sofia Ledarp minns som svårast, var det faktum att hon som barn inte kunde sätta fingret på om hans beteende verkligen var fel. Det gick så lång att hon ibland till och med önskade att han skulle slå till henne:

– Ingen önskar ju egentligen att ens pappa ska slå en, men när man mådde som sämst eller inte förstod sin verklighet, inte förstod vad han var i för mörker gjorde man det, berättar hon för Hänt.

– Så jag kunde önska så, för det gjorde så ont i mig. För det fanns inget som var fel på det sättet, han söp inte, han knarkade inte, han slog mig inte. Det är svårt att gå ut till omvärlden då och säga ”det här är fel”.

4.04830074

Gravida Sofia Ledarp berättar om den tuffa relationen med sin pappa.

Istället började Sofia ta på sig skulden för sin pappas beteende.

– Det fanns ingen förklaring, och då blev förklaringen att det handlar om mig, berättar hon för Hänt och tillägger att det var ur denna känsla hennes önskan kom.

– Jag kände att om det händer, då VET jag att det är fel, det andra kan jag inte sätta fingret på, det kan vara så att han har rätt att göra det här. Jag hade ju ingen referenspunkt.

Det var först då fadern gick bort som Sofia fick en känsla av avslut. Hon fick då rådet av en vän att tala med sin pappa som om han befann sig i rummet.

– Jag fick en jätteupplevelse av att han kom, att han tog kontakt och att vi fick ett möte. Det kändes som att man fick knyta ihop säcken tillsammans med en person som man har så mycket kärlek och så mycket ilska emot.

Hon minns att hon utan lycka försökt ha samma konversation med fadern då han fortfarande var i livet.

– Det var svårt att få tag i honom och ta den diskussionen, att ”nu ska han förstå hur jag har mått” och allt det. Det gick inte.

Och medan hon förstår viljan att försonas i livet, menar hon att det inte alltid är en möjlighet.

–Med vissa föräldrar kan man inte det. Det är för smärtsamt eller man är för långt ifrån varandra, och då kan man göra det på det här sättet istället, och avsluta det för sig själv i alla fall.

LÄS OCKSÅ: ”Stjärnorna på slottet”-deltagaren gravid: Kommer i februari

Foto: IBL