Magnus Uggla: Jag kan inte tjocka till mig

08 jan, 2017 
AvLeif Schulman
Poprebellen Magnus uggla har vuxit upp. Nu är det hälsa, gym och jämlikhet som gäller.
Annons

I år är det 40 år sedan Magnus Uggla, 62, första gången hamnade på löpsedlarna. Då var han 23-årig artist, popvärldens gossen Ruda, som sket i allt och alla. Party och brudar var det som gällde och hans texter, som skildrade tjejer som objekt, fick kritik för att vara kvinnofientliga.

“Varning på stan för nu kommer vi som hållit i gång hela dan. Vi ska supa och slåss och ragga brudar förstås”, löd första strofen i hiten “Varning på stan”.

40 år senare är Magnus Uggla fortfarande en artist som går sin egen väg, även om texterna i dag inte handlar om att supa, slåss och ragga brudar. Magnus är just nu aktuell i “Stjärnorna på slottet” och med sin monologföreställning “Hallå”. Och så röstades nyligen hans “Jag och min far” fram som den populäraste låten någonsin på Svensktoppen. I den låten sjunger han bland annat om saker hans far lärde honom. Själv har tre vuxna barn och två barnbarn. Lär han dem något?

Annons

– Jag har lärt dem multiplikationstabellen som ett rinnande vatten, precis som pappa gjorde med mig. Jag har varit en ganska närvarande pappa och hängt rätt mycket med mina barn, berättar han i Expressen.

Efter sin stökiga barndom har han försonats med sina föräldrar. Pappa Claes dog 2000, men mamma musikpedagogen Madeleine lever.

– Jag sjöng med mamma i många år, berättar han. Pappa supportade mig på alla sätt. Innan jag slog igenom körde han oss ofta till spelningar.

Nu när han passerat 60 år ligger mera fokus på hälsan än i de vilda ungdomsåren.

– Jag kan inte tjocka till mig. Jag promenerar min 10 000 steg om dagen, går på gym och tänker på vad jag äter. Går jag upp några kilo håller jag igen.

Annons

Att supa som i rebellåren håller inte heller.

– Jag kan inte dricka för många dagar i rad. Förut drack jag före spelningarna för att jag tyckte att det var så jävla obehagligt att uppträda.

Även vad gäller synen på brudar, eller “biffar” som han sjöng då, är det annan framtoning nu.

– Det har alltid varit självklart för mig att män och kvinnor är lika bra, jag gör ingen skillnad.

Bild tagen i Göteborg 1977.

Foto: IBL, Stella

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

 

Annons