LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Gunhild Stordalen om sjukdomen systemisk skleros – dystra prognosen

19 okt, 2020 
Gunhild Stordalen
Gunhild Stordalen drabbades hösten 2014 av den ovanliga och allvarliga sjukdomen systemisk skleros.
Sedan dess har hon genomgått avancerade behandlingar och på så vis har symptomen blivit hanterbara.
Nu berättar hon om framtiden.
Annons

Videon kunde inte hittas

Gunhild Stordalen, 41, är läkare, filantrop och miljökämpe och sedan 2014 driver hon EAT forum, som arbetar för att förena mat, hälsa och miljö. 2006 inledde hon kärlekssagan med hotell- och resegiganten Petter Stordalen, 57, och fyra år senare ringde bröllopsklockorna för paret.

Under åren tillsammans framstod de som ett riktigt superpar. De fanns alltid vid varandras sida, speciellt under den tid då Gunhild kämpat mot den ovanliga och allvarliga sjukdomen systemisk skleros, som hon diagnosticerades med för sex år sedan.

Paret har genom åren delat med sig av uppdateringar och bilder kring Gunhilds behandling. Och med tanke på hur nära de verkade stå varandra kom det därför som en chock för många när de förra året meddelade att de valt att gå skilda vägar, efter nio år som gifta.

Relationen till ex-maken

Då förklarade Gunhild att skilsmässan var ett gemensamt beslut och att de fortfarande är nära vänner och stöttar varandra.

Annons

Ex-paret har hållit vad de lovat och fortsatt stötta varandra, men också valt att gå vidare i sina liv. Nyligen avslöjade Petter Stordalen att han funnit en ny kärlek. Hans nya flickvän är ingen mindre än den svenska före detta elitryttaren Märta Elander Wistén, 30.

Gunhild har tidigare uttalat sig om ex-makens nya relation och hon ser positivt på saken.

– Jag är glad att Petter funnit kärleken igen, det förtjänar han. Petter och jag är för alltid goda vänner och jag önskar dem allt gott, sa hon då till norska VG.

Den svåra sjukdomen

Nu berättar Gunhild om den svåra sjukdomskampen och förklarar att läkarna har gett henne beskedet att om hon får ett återfall ”är det kört”.

– Idag är jag väldigt noga med att få åtta timmars sömn. Jag måste prioritera bort många saker för att få ihop det, men jag är säker på att goda sömnvanor har gjort att jag är så pass hälsosam idag, säger hon och fortsätter:

Annons

– Men även om jag håller mina sömnrutiner finns det en risk att jag får ett återfall och får jag det så är det kört.

Gunhild, som är en av Norges mest folkkära kvinnor, har nu ändrat uppfattning kring livet. Hon har förstått att livet är en gåva, som man inte ska ta för givet.

– Jag är väldigt tacksam för varje dag som går utan att jag har ont eller andra symptom. Jag tar inte längre god hälsa för givet. Jag tar inte livet för givet, säger hon till norska Klikk.

FOTO: Pedersen, Terje, Christine Olsson/TT

Annons