Idol 2023 marknadsföring banner

Därför valde gravida Kenza Zouiten Subosic att göra ett NIPT-test

01 nov, 2020 
Kenza Zouiten Subosic och Aleks Subosic
Kenza Zouiten Subosic och maken Aleks Subosic avslöjade nyligen att deras andra barn också blir en pojke.
Men nu har bloggerskan gjort ett NIPT-test för att se att allt står rätt till med lillebrodern i magen.
”Vi vill vara redo”, skriver hon.
Annons
Kenza Zouitens första ord om förlossningen: ”Väldigt chockad”
Kenza Zouitens första ord om förlossningen: ”Väldigt chockad”

Det var i början på september som influencern och entreprenören Kenza Zouiten Subosic, 29, och maken Aleks Subosic, 35, kunde avslöja att de väntar sitt andra barn. Paret har redan sonen Nikola, 1, men nu ska de alltså bli tvåbarns-föräldrar till våren.

Det var på Instagram som de meddelade den glada nyheten. Då la Kenza upp en bild där hon står med maken och sonen på en äng och håller händerna på magen. Kort därefter valde hon även att avslöja att det är en lillebror som Nikola har att vänta på.

Men vägen till barn har inte varit helt lätt för Kenza och Aleks. Inför graviditeten med Nikola hade de länge försökt att bli gravida, men det verkade inte funka och de började då ta hjälp av IVF-behandlingar. Men precis innan Kenza skulle göra det tredje IVF-försöket blev hon plötsligt gravid på naturlig väg och lyckan var total.

Kampen om att bli gravid

Recept.se Nyhetsbrev

Sedan Nikola föddes har Kenzas sociala medier fyllts med uppdateringar om livet som mamma. Hon fick även många frågor kring ifall familjen skulle utökas men på grund av den tidigare kampen har hon gång på gång förklarat att paret inte vet om den möjligheten skulle finnas. Men nu visar det sig att Kenza och Aleks fått chansen att ännu en gång bli föräldrar.

Annons

Men även fast lyckan är total även denna gång, var inte vägen till barn nummer två heller helt enkel. Precis som med Nikola behövde de ta hjälp och nu avslöjar influencern på sin blogg att hon gjort ett NIPT-test på barnet i magen. Testet är ett blodprov som visar sannolikheten för om fostret har vissa kromosomavvikelser. Den vanligaste avvikelsen är Downs syndrom. I samma inlägg skrev hon också att de fick provsvaret efter bara några dagar och att allt såg fint ut.

Kenzas test ifrågasätts

Varför Kenza valde att ta det här testet ifrågasätts nu av en av hennes följare. Följaren menar att det ”klingar dåligt” att ta reda på om det finns kromosomavvikelser.

”Oavsett hur du resonerar så klingar meningen illa just utifrån att vårt samhälle historiskt sett det som något hemskt och fasansfullt att ha en extra kromosom”, skriver följaren och fortsätter:

Annons

”Jag vill bara inte att din plattform ska motverka det arbete som görs där ute. Hoppas du inte tar det som kritik, ville bara dela med mig av tankarna”.

Kenza tog till sig av följarens kommentar och nu förklarar hon att anledningen till att hon tog testet inte var för att eventuellt göra abort om barnet skulle ha en kromosomavvikelse. Hon tog det snarare för att hon ville vara redo för att ta hand om ett barn med en funktionsnedsättning.

”Vi har sett NIPT som en möjlighet att kunna förbereda oss på om vårt barn skulle behöva oss lite extra, inte något annat.”, förklarar hon nu på bloggen.

FOTO: Karin Törnblom/TT, Eero Hannukainen/TT

Annons