Första julvärden Bengt Feldreich har avlidit – blev 94 år gammal

Bengt Feldreich avliden
SVT-profilen Bengt Feldreich är död.
Han var den första julvärden och är berättarrösten i Kalle Anka och hans vänner önskar god jul.
– Det är en röst som man alltid kommer ihåg, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.
Annons

Journalisten och programledaren Bengt Feldreich har avlidit i sviterna av lunginflammation. Den folkkäre tv-profilen blev 94 år gammal.

– Han somnade in stilla och värdigt. Helt odramatiskt. Han hade ett långt och innehållsrikt liv som slutade vid 94 års ålder. Jag tror att han var mycket nöjd med sitt liv, säger hans son Sten Feldreich till Expressen.

Bengt Feldreich var SVT:s första julvärd och hade uppdraget till  fram till 1972 då Arne Weise tog över. Han är även berättarrösten i Kalle Anka och hans vänner önskar god jul. I en uppmärksammad frekvens sjunger Bengt karaktären  Benjamin Syrsas Ser du stjärnan i det blå?.

– Han var en av de allra första anställda på hela SVT, när tv startade. Jag skulle säga att han var en av våra första folkbildare i tv i Sverige. Kunskap var väldigt viktigt för honom, säger SVT:s vd Hanna Stjärne till Aftonbladet och fortsätter sedan:

Annons

– Han hade också en helt fantastisk röst. Och det är en röst som man alltid kommer ihåg. Det är klart att julen kommer kännas väldigt speciell i år.

Annons

Så minns vännerna programledaren Bengt Feldreich

Tv-profilen Ingvar Oldsberg, 74, främst känd som programledare för SVT:s frågesportprogram På spåret, minns Bengt Feldreich som en jordnära person och nära vän.

Annons

– En fantastiskt kompetent och trivsam, vänlig tv-personlighet. Det var aldrig något överspel. Jordnära. Det räckte med det han hade inombords. Det var en riktig man av den här gamla stammen. Han försökte alltid hjälpa folk i sin omgivning. Han hade enastående egenskaper, säger Ingvar Oldsberg till Expressen.

Tv-producenten och programledaren Karin Falck minns Bengt Feldreich som en person med en förmåga att vara såväl seriös som underhållande.

– Det var en något lite äldre, stadig kollega som var väldigt lätt att fråga saker och ting om. Han var väldigt lojal och väldigt kul, och tyckte det var roligt att lära ut, säger hon till Kulturnyheterna.

FOTO: Lizzie Larsson/TT, Claudio Bresciani / TT

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Laddar nästa artikel…