Folkets undran efter detaljen i bilden på prins Daniel

Folkets undran efter detaljen i bilden på prins Daniel
Inför nationaldagsfirandet har hovet lagt upp bilder på kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och prins Oscar i sina landskapsdräkter.
Men prins Daniel bär kostym och det har fått folket att reagera.
”Tycker det är ett stilbrott”, skriver en person.
Annons

Sveriges nationaldag är en av de dagar på året som kungafamiljen klär upp sig och skickar en hälsning till svenska folket. Det är många som ser fram emot nya bilder på kungligheterna – och då särskilt på barnen.

Annons

Redan under gårdagen kom det bilder inför nationaldagsfirandet på kungahusets officiella Instagram-konto. Bilderna är tagna i slottets trädgård vid kungliga Slottet i Logården och föreställer kronprinsess-familjen: kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle och prins Oscar. 

Inför nationaldagen har Hertiginnan av Västergötland, Hertiginnan av Östergötland och Hertigen av Skåne fotograferats i folkdräkter från sina respektive hertigdömen”, lyder texten till bilden.

Annons

På bilden är kronprinsessan Victoria, Estelle och Oscar iklädda folkdräkt. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kronprinsessan Victoria är heriginna av Västergötland och bär sin vackra Vadsbodräkt, samma som hon haft sedan hon var tonåring.

Prins Oscar och prinsessan Estelle
FOTO: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna
Prinsessan Estelle och Prins Oscar
FOTO: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna

Prinsessan Estelle är hertiginna av Östergötland och har premiär för sin nya sommardräkt som kommer från från Skedevi socken. Prins Oscar, hertigen av Skåne, bär en dräkt från Ingelstad härad.

Bilderna har väckt stor uppmärksamhet och har i skrivande stund över 60 000 likes och nära 1000 kommentarer.

Annons

Det sötaste jag sett”, skriver en person om bilderna i en kommentar.

Kritiken mot beslutet

Men det är också många som reagerar över en viss detalj i bilden på kronprinsess-familjen. Prins Daniel bär inte folkdräkt – utan mörk kostym.

”Fantastiskt vackert! Synd att inte prins Daniel bär folkdräkt han också”, skriver en person.

Annons

Är väl likadant varje år, kungahusets kvinnor brukar ha Sverigedräkt på nationaldagen och männen har kostym. Tråkigt, tycker jag”, skriver en annan.

Varför har aldrig kungafamiljens män folkdräkt i de sammanhang kvinnorna har det? Tycker det är ett stilbrott”, skriver en tredje.

Det finns en förklaring till varför prins Daniel är den enda i kronprinsessfamiljen som inte bär folkdräkt.

Annons

– Traditionen ser inte ut så helt enkelt. I vuxen ålder brukar männen i Kungafamiljen inte bära folkdräkt, även om det har skett, säger Johan Tegel vid hovets informationsavdelning till Svensk dam.

Han fortsätter:

– Prins Daniel har en Ockelbodräkt, som han är stolt över och som han har burit tidigare. Men vid fotograferingen inför nationaldagen bar kronprinsessfamiljen dräkter från sina hertigdömen.

Prins Daniel har tidigare brottats med problem kring sin hälsa. I höstas var det tio år sedan han genomgick en organtransplantation och fick en njure av sin pappa Olle Westling, 74. Idag mår prins Daniel bra men han har berättat att han kommer att äta medicin för resten av sitt liv.

FOTO: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna, Jonas Ekströmer/TT, Instagram

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar nästa artikel…