Filip Hammars ångest - är ingen närvarande pappa

Trygg och harmonisk på jobbet, men inte hemma hos familjen. Filip Hammar känner att han inte räcker till som förälder.

I oktober skilde sig Filip Hammar, 41, från hustrun Jennie, 32, som han har barnen Ilse, 3, och Tage, 1, med. Filip berättade kort efter att nyheten kommit ut om sina känslor i Hänt:

– Sånt här är vidrigt och sorgligt att gå igenom, såklart, men nån gång går förhoppningsvis solen upp igen. Det är väl sånt Gud ägnar delar av sin arbetstid åt att fixa, eller BORDE ägna lite tid åt i alla fall. Annars är han dum i huvudet.

Filip Hammar, Jennie Hammar TV-priset Kristallen delas ut, Stockholmsmässan, 2013-08-30 (c) Karin Törnblom / IBL

I början av oktober skilde sig Filip Hammar från hustrun Jennie.

Programledaren som är bipolär och pendlar mellan maniska och depressiva skov mådde allt annat än bra. Och ikväll sänds “Vänligen Lars Lerin” i SVT där konstnären Lars Lerin, 62, träffar Filip för att prata föräldraskap. Programmet är inspelat i slutet av sommaren kort innan skilsmässan var ett faktum. Filip börjar med att berätta hur lycklig han är över att ha kommit dottern närmre:

– Det har lossnat med min äldsta dotter Ilse. Det var en period då hon inte riktigt omfamnade mig i början. Men nyligen, bara för någon vecka sedan, då stannar hon vid övergångsstället. Sen sträcker hon ut handen och tar min hand, ett litet ögonblick som ändå är stort. Då har vi plötsligt något gemensamt och det blir väldigt tydligt att jag är pappa.

skarmavbild-2017-01-31-kl-14-21-38

Filip är glad över att ha fått bättre kontakt med sin dotter.

LÄS OCKSÅ: Jennie Hammar: ”Jag har flyttat till ett annat hus”

Han ler sorgset:

– Det var viktigt för mig för jag har känt att hon stött bort mig…. Då blir det, hur töntigt det än låter, som att det är elektriskt när ens barn tar en i handen.

unknown

Dottern Ilse fyllde tre år före jul.

Det är tydligt hur mörk Filips bild av sig själv som pappa är då programmet spelas in. Han pratar om sin ångest över att vara frånvarande, ute och resa så mycket och sällan träffa barnen:

– Det är svårt att hitta en balans mellan sina egna drömmar, det man vill göra, och förvaltandet av sina barn. Det är då skulden kommer in. Ska jag vara borta en månad nu och jobba? Är det rimligt?

Filip fortsätter:

– Folk kan lätt säga: “Men det är väl bara att stanna hemma då om du har dåligt samvete?”, men så enkelt tycker jag inte att det är.

skarmavbild-2017-01-31-kl-14-23-25

Filip känner att det ställs stora krav på hur föräldrar ska vara.

LÄS OCKSÅ: Filip Hammars tuffa tid efter skilsmässan: Jag träffar en psykolog

Han ger exempel på en situation som ger honom extremt dåligt samvete och får honom att nästan drunkna i sin ångest:

– Drömmen vore ju när man varit borta, att jag då ska vara den där fantastiska pappan. Men då är det ibland så att jag bara lägger mig ner och drar täcket över huvudet i tre dar.

Programledaren förklarar:

– Det är där jag håller på att trasa sönder mig ibland, att man aldrig någonsin är nöjd med sig själv i livet. Då är jag mer generös mot mig själv i jobbet, att jag känner det där fick jag till.

Han summerar läget:

– Jag är trygg och lugn på jobbet, men allt det andra är jobbigt. Nånstans är det tragiskt. Det borde ha varit tvärtom.

skarmavbild-2017-01-31-kl-14-26-16

Programledaren tycker det är tragiskt att han trivs bättre på jobbet än hemma hos familjen.

Ett stort problem vad gäller att hinna träffa barnen är att familjen bor i Kalifornien, USA, och Filip själv i långa perioder är i Sverige och spelar in tv eller reser runt världen med sin parhäst Fredrik Wikingsson, 43.

Filip Hammar, Fredrik Wikingsson Pressträff Våren 2017 på Discovery Networks Sweden, Scandic Continental Stockholm, 20170111 © Karin Törnblom / IBL

Med Fredrik Wikingsson är Filip trygg och harmonisk.

LÄS OCKSÅ: Bilden alla pratar om: Filip Hammar med kärleken Agnes

Foto: SVT, IBL, Instagram

Senaste nytt