LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Ferry portar pappan Gunde Svan: ”Får inte vara med”

31 okt, 2022 
Daniel Sörensen
Ferry Svans diss mot pappa Gunde: ”Han får inte komma”.
Ferry Svan är liksom sin pappa en framstående stjärna inom sin sport.
Gunde är däremot inte alltid välkommen att komma och titta på sonen – anledningen är ganska lustig.
– Ibland får han vara hemma, säger Ferry till Expressen.
Annons
Vill ha fotbolls-VM till UkrainaBrand logo
Vill ha fotbolls-VM till Ukraina

Ferry Svan, 26, släppte skidstavarna i tonåren – i stället tog han tag i yxan och motorsågen. Föräldrarna Gunde och Marie satsade på varsin skidkarriär, men sonen har valt att tillbringa sin tid i träningshallen på familjegården i Skamhem, Dalarna.

Ferry är nämligen framstående inom timbersports som är en serie skogsmans- eller vedhuggningstävlingar. Han vann junior-VM 2017 och kom sjua i senior-VM 2019. Han är dessutom nordisk mästare.

Ferry i Wien under World Trophy. Han lämnade med en femteplats och nytt europeiskt rekord.
Ferry i Wien under World Trophy i maj. Han lämnade med en femteplats och nytt europeiskt rekord.

Årets VM gick av stapeln under helgen som var, i svenska Partille. Resultatmässigt blev det ingen succé för Svan och det svenska landslaget som åkte ut i kvartsfinalen mot Australien, som kom att vinna hela tävlingen. Som stöd på läktaren fanns pappa Gunde och mamma Marie.

Annons

– Familjen är här och det har varit väldigt kul. Deras stöd betyder mycket. De brukar vara på plats och jag brukar bolla idéer med mamma, säger Ferry till Expressen.

Gunde brukar inte få följa med

Det hör dock inte alltid till vanligheterna att den före detta längdlegendaren och Fångarna på fortet-programledaren får tillåtelse att sätta sig på läktaren när Ferry tävlar.

– Ja, i bland får inte farsan vara med, han har så stora reaktioner på det som händer. Då vill jag inte höra honom när jag hugger. Ibland får han vara hemma. Han hejar väl på lite hårt. Då stör han när jag hugger. På lite mindre tävlingar så hörs han, säger han till tidningen.

Gunde själv är däremot av åsikten att han visst kan hålla sig lugn.

– Jag har lärt mig lite. Men jag känner att det blir för mycket i bland. Nu på väg ner hit, kände jag redan i Alingsås att det skulle bli jobbigt. Det är jobbigt för att man inte kan påverka det. Man vill ju så väl att det ska gå bra, men det är svårt när man inte kan bidra, säger han.

Gunde Svan är känd för sina klassiska citat ”Skynda, skynda” och ”Du får vila sen”. Det är oklart om det är någonting som han brukar använda när han hejar på Ferry.

FOTO: Pontus Orre/Aftonbladet/TT, Olle Sporring/Expressen/TT, Instagram

Annons