TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Johaug om frostiga relationen till rivalen: ”Vi är inte vänner”

31 okt, 2022 
Daniel Sörensen
Johaug om den frostiga relationen till Aino Kaisa Saarinen.
Therese Johaug har all anledning att vara glad efter att ha avslutat sin längdkarriär som en av sportens största genom alla tider.
I nya boken Hela historien avslöjar norskan att det däremot finns en motståndare som hon fortfarande har ett groll med.
– Jag skulle inte säga att vi är vänner, säger Johaug till Expressen.
Annons
Rullskidor fungerar INTE på grusBrand logo
Rullskidor fungerar INTE på grus

Megastjärnan Therese Johaug, 34, avslutade sin makalösa karriär efter förra säsongen. Hon krönte den genom att ta tre individuella guld på OS i Peking.

Men det finns en plump i protokollet när det kommer till norskans år som aktiv. 2016 lämnade hon ett positivt dopningsprov under ett träningsläger i italienska Livigno och hon blev då avstängd i 18 månader. Det visade sig att det läppbalsam som hon köpt på ett apotek i byn innehöll det förbjudna preparatet clostebol.

En av de som stöttade Johaug efter det tuffa beskedet var Charlotte Kalla, 35. Hon berättade nyligen i en intervju med Expressen vad hon skrev till norskan i ett uppmärksammat sms där under hösten 2016. Hänt Nyheter har tidigare skrivit om det hemliga sms:et.

Hej Therese! Jag vill bara säga att jag tänker på dig i denna svåra stund. Stå stark genom detta! Sköt om dig! Kram Charlotte”, skrev Kalla.

Hånet från Aino Kaisa Saarinen

Alla var inte lika förstående som Kalla när det kom till dopningsincidenten. Den finska före detta elitåkaren Aino Kaisa Saarinen, 43, var väldigt kritisk. Hon uppmärksammade att läppsalvan som Johaug köpt hade en väldigt tydlig varningstext där det framgick att den var dopningsklassad. På Twitter skrev hon:

Annons

”Hur kan en läkare inte reagera på den här varningstexten?".

I en senare intervju med norska Dagbladet fortsatte Saarinen att ifrågasätta Johaugs miss.

Saarinen med landsmaninnan Niskanen.
Saarinen (t.h.) vann under karriären fyra VM-guld och tog fem OS-medaljer. Här under OS i Sotji 2014, tillsammans med kollegan Kerttu Niskanen (t.v.).

– De sa på apoteket att läppsalvan innehåller doping. Vi måste bara skratta åt att det går att missförstå något sådant. Jag tror inte på tillfälligheter och bortförklaringar. Jag är för erfaren för att tro på ursäkter från utövare som testat positivt, sa hon då.

I sin nya bok Hela historien skriver Johaug att Saarinens kritik har satt sina spår i henne. Hon blev utpekad som en fuskare, någonting hon fortfarande inte kan förlåta.

”Gräns för fräckheten”

I kapitlet Långsint skriver Johaug att hon träffade finskan fyra år efter dopningsbeskedet. Det skedde i Lahtis, under en världscupstävling 2020. Det norska damlaget vann stafetten och efteråt kom Saarinen, som sedan 2018 är generalsekreterare för tävlingarna i Lahtis, och skulle gratulera gänget. Hon fick först en bild med enbart Heidi Weng, men letade sedan efter de andra åkarna.

Annons

Vad i hela världen ville hon? Kanske kom hon för att beklaga sig över de många orättfärdiga angreppen mot mig i media? Nej då, hon kom för att ta en selfie med oss. När jag insåg att hon vill ha en bild med mig också tittade jag åt ett annat håll och drog mig undan. Det fick vara någon gräns för fräckheten”, skriver Johaug.

Till slut kunde hon inte gömma sig mer. Saarinen fick en bild med hela guldgruppen, en bild som sedermera landade på Instagram. I en intervju med Expressen berättar Johaug att det kändes onaturligt för henne att ta det gemensamma fotot.

– Jag har min klara uppfattning över henne. Hon har säkert en uppfattning om mig med. Det har hon i alla fall varit tydlig med i media, säger hon till tidningen.

Sedan får hon en fråga om sin nuvarande relation med Aino Kaisa Saarinen.

– Vi var konkurrenter i skidspåren under många år, men jag har ingen annan relation till henne. Jag skulle inte säga att vi är vänner, svarar hon.

FOTO: Vidar Ruud/NTB/TT, Hanna Johre/NTB/TT, Kevin Dietsch/Shutterstock/TT

Annons