Tone Oppenstam fängslas efter Högst Domstolens beslut: "Det drabbar mina barn"

Tone Oppenstam fängslas efter Högst Domstolens beslut: "Det drabbar mina barn"

Det har varit många turer för Östermalmsladyn Tone Oppenstam med skattetvisten. Efter beskedet att Högsta domstolen avslagit hennes ansökan om prövningstillstånd har nu Tone börjat planera för sin tid i fängelse.

I dag kom beskedet som Tone Oppenstam, 46, länge fruktat. Högsta domstolen avslår hennes prövningstillstånd i det skatteärende som pågått i snart fem år. Det var strax efter hennes medverkan i TV4:s dokusåpa Ladies på Östermalm som hon bryskt en morgon blev förd till häktet där hon fick tillbringa en månad, misstänkt för skattebrott.

– Jag slets hastigt bort från mina två döttrar. Min 2-åring undrade vart mamma plötsligt tagit vägen.

Även fast det fanns brister i utredningen där två olika skattekontor behandlade hennes ärende och kom fram till två skilda resultat valde åklagaren att driva saken vidare och gå på linjen att Tone med avsikt utfört ett avancerat momsbedrägeri där hon försökt lura staten på miljoner. I själva verket var det Tone själv som kontaktade skattemyndigheten och bett om hjälp med att utreda en komplex momssituation i ett av hennes bolag.

Tone-Oppenstam

Nu väntar fängelse för Tone Oppenstam. Foto: Marie Therese Karlberg.

I juni förra året fastställde Hovrätten domen till 2 år och 9 månaders fängelse, men friade Tone från de tidigare misstankarna om urkundsförfalskning. Sedan dess har affärskvinnan tillbringat all sin vakna tid åt att försöka bevisa sin oskuld.

Att leva i ovisshet har tärt på tvåbarnsmamman Tone som vet att en fällande dom innebär att döttrarna förlorar sin mamma.

– I morse kom beskedet att Högsta domstolen avslår min ansökan, skriver hon till Hänt.

Tones advokat Björn Hurtig och tre av landet främsta professorer inom skatterätt som arbetet med målet anser att det förelegat flera anledningar för beviljat prövningstillstånd i målet. Ärendet är även uppe i Europakommissionen, Europa- samt Eftadomstolen för brott mot EU-lagen.

Samtidigt har en ny skatteprocess i samma ärende inletts som kan komma att pågå i fem år och helt undanröja den tidigare domen. Dock beräknas den behandlingen dröja. Tone kommer inte att ansöka om uppskov av sitt straff på grund av överklagandet som pågår i Europadostolen.

– Jag kommer infinna mig för att avtjäna straffet – då tiden i väntan ändå känns som ett straff i sig.

tonebarn

Tone som är ensamstående mor oroar sig för döttrarnas trygghet. Foto: Privat.

Tones förhoppning är att vinna laglig rätt i Europadomstolen, men då handläggningstiden är så pass lång kommer hon inte att ansöka om förlängd tid innan verkställande av straff.

– Det är ett straff som kommer drabba främst mina barn och det är just för dem som jag nu planerar för omsorgen och för att vardagen skall fungera utan mig, förklarar hon.

Andra läser också:

Magdalena Graaf väntar sitt femte barn: “Detta är en gåva från gud”

Idol-Axel Schylström fick volt 16 000 volt genom kroppen

Ellen bergström är trött på att se perfekta kroppar – Nu visar hon upp sin cellulitrumpa

FRÅN FÖRSTASIDAN