LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Familjen om sorgen efter sonen Max överdos: ”Han var så rädd att såra oss”

29 jan, 2018 
Hänt
26-åriga Max ägnade sin tid åt jobb, studier och taekwondo. Samtidigt höll han sitt drogberoende hemligt för familjen som inte anade hur dåligt han mådde förrän det var för sent. Max dog av en överdos och i ”Sofias änglar” berättar familjen hur de nu kämpar för att ta sig igenom sorgen.
Annons

I säsongspremiären av ”Sofias änglar” i Kanal 5, besöker Sofia WistamMattias Särnholm och Johnnie Krigström Staffanstorp i Skåne. Där bor Line tillsammans med sin man Bo och 14-åriga dottern Wilma. Familjen lever fortfarande kvar i sorgen efter sonen Max bortgång våren 2017.

Max var 26 år och levde ett välordnat liv med studier, jobb och sin stora passion för kampsporten taekwondo. Familjen beskriver honom som en genomsnäll person som ville alla väl.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Samtidigt brottades han med ett drogberoende, som tog sin start under en resa i Sydostasien efter studenten. Efter en trafikolycka fick han mängder med morfin och upptäckte snart hur lätt det var att komma över starka smärtstillande medel där. Snart var han fast och när han kom hem igen tog han drogberoendet med sig.

– Max levde på ett sätt ett dubbelliv. Vi var nära varandra, men han behöll också den här tunga biten av sitt liv för sig själv. Han var så rädd att såra oss, säger Line i ”Sofias änglar”.

Annons

Familjen trodde att Max var på rätt väg och framtiden såg ljus ut. Max hade gått i terapi och träffade också läkare regelbundet för att få bukt med sitt beroende.

– Så han hade ju en stark vilja att fixa det, säger mamma Line i programmet.

Ingen i familjen visste hur dåligt sonen mådde, och därför kom beskedet att Max dött av en överdos som en total chock. Line hade precis kommit hem och bara satt ner matkassarna på golvet när det ringde på dörren den där måndagen. Utanför stod en polis.

– Polisen berättade nästan direkt vad som hade hänt. Man hade hittat honom på Komvux i Malmö, på en toalett. Läkarna säger till oss att han varit död i en timme när han hittas. Att dö ensam på en toalett… säger Line i programmet samtidigt som tårarna rinner.

Innan sin död hade Max, som var utbildad snickare, och systern Wilma en dröm om att förvandla vindsvåningen i familjens hus. Tanken var att de tillsammans skulle göra om utrymmet till Wilmas egen våning. Men drömmen slogs i kras samtidigt som Max dog.

Annons

Saknaden efter Max är stor och har gjort att familjen sakta glidit isär. Äldste sonen Alex, som bor i Norge, kommer sällan på besök och för Wilma är det svårt att vara hemma.

– Jag stänger in mig ganska mycket i mig själv. Det har blivit som en flykt för mig att vara med vänner, så jag inte tänker på det. Så jag är väldigt ofta inte hemma, säger hon i “Sofias änglar”.

Alex, som är två år äldre än Max och som hade en väldigt nära relation med sin bror, klandrar till viss del sig själv för att han inte kunde rädda Max.

– Som storebror har man ett ansvar och när vi var små var det jag och han. Gjorde han något hyss tog jag skulden och nu kan man inte ta skulden längre.

Saknaden efter Max är enorm.

– Han var så ödmjuk. Att min son aldrig kommer att få lära känna den fina människan som jag känner… Med Max bortgång blev det så tydligt att familjen är allt. Det är dem man lever och går upp för varje dag, säger Alex i programmet.

Annons

Tack vare trion i ”Sofias änglar” kan vindsvåningen färdigställas och Wilmas dröm går äntligen i uppfyllelse. Under veckans gång har familjen också kommit varandra närmare och tagit ett stort steg i sorgearbetet.

– Det har hänt ganska mycket på en vecka, både när det gäller sorgearbetet men också att vi har kunnat känna glädje. Vi har kunnat prata om Max och minnas, utan att det har gjort så smärtsamt ont, säger Line i programmet.

“Sofias änglar” sänds måndagar klockan 20.00 i Kanal 5, med premiär ikväll den 29 januari.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Text: Minna Wallén Widung 

Foto: Kanal 5

Annons