Stina Wollters sorg i TV4 – öppnar upp om sista mötet med systern: "Då såg jag att hon inte levde"

Stina Wollter förlorade sin älskade storasyster. Nu berättar hon om deras sista möte och samtal: "När dörrarna öppnades, då såg jag att hon inte levde. Mina sista ord var att jag inte hade tid att prata med henne", säger hon i Renées brygga.

Stina Wollter växte upp sida vid sida med sin två år äldre syster Ylva. Nu öppnar konstnären och radioprofilen upp om hur mycket hon såg upp till sin syster – men att hon också påverkades starkt av att systern led av en ätstörning. Samma sjukdom som till slut tog hennes liv.

– Jag var i 10-årsåldern och Ylva var 12, då började det hända grejer, men jag fattade inte riktigt, säger Stina Wollter när hon gästar Renée Nyberg i kvällens “Renées brygga” på TV4.

Mediaprofilen berättar hur systerns ätstörning sakta utvecklades, och hur den påverkade hela familjens liv och vardag. Trots det så var kärleken till storasystern obeskrivlig.

– Hon var min älskade syrra, min idol. Hon var fantastisk och nästan ouppnåelig för mig, jag var liten och lortig och hon var perfekt. På vägen där växte jag upp och skulle bli stor och hitta min plats i livet, säger Stina och fortsätter:

– Men det fanns där var jag än var, och vad jag än gjorde. Jag var beredd på telefonsamtal, eller att hon rymt från sjukhuset. Till slut orkade hon inte längre.

Stina berättar för en märkbart rörd Renée Nyberg att Ylva tidigare försökt tala med henne om att hon inte trodde att hon skulle överleva sin 30-årsdag.

– Då låg hon på sjukhus och jag kunde egentligen se, men då avvisade jag henne för att jag var rädd.

Fem dagar före födelsedagen besökte storasystern Stina. Det skulle bli deras sista möte, för bara timmar senare tog Ylva sitt sista andetag – kroppen orkade inte längre.

– Den dagen Ylva dog var hon hemma hos mig, helt otroligt, jag har förstått efteråt att det var hennes present, säger Stina och fortsätter:

– Helt plötsligt säger Ylva “ska vi fika”. Att jag inte tänker på betydelsen av det, vi har inte ätit utan ångest på så många år. Men jag tog fram te och gjorde mackor. Vi sitter och fikar och pratar, hon gav mig massa information om hur dålig hon egentligen var. Vi pussades hej då i dörren, berättar Stina Wollter.

Några timmar senare ringde det i Stinas telefon, det var systern. Men just då höll Stina på att natta sin dotter.

– Jag sa “jag har inte tid att prata nu, jag lägger Lisa” och att jag skulle ringa upp. Men det fick jag inte göra, säger Stina och fortsätter:

– Kroppen la av, hemma hos mamma. Jag cyklade till sjukhuset, så stod jag där när ambulansen kom in och när dörrarna öppnades, då såg jag att hon inte levde. Mina sista ord var att jag inte hade tid att prata med henne, säger Stina.

Stina och Ylvas pappa Sven Wollter har även han varit gäst i “Renées brygga” och pratat om dotterns sjukdom och bortgång. Han berättade då att Ylva utöver ätstörningen även drabbades av diabetes, en sjukdomskombination som till slut blev orsaken till att hennes kropp inte orkade mer.

– Som doktorn sedermera beskrev det för mig…att hon lyfte som en fågel, berättar Sven Wollter i TV4-programmet.

“Renées brygga” har säsongspremiär i TV4 klockan 20.00 på onsdagskvällen. Börje Salming, Nano och Stina Wollter är gäster.

LÄS OCKSÅ: Stina Wollters kärleksbesked: ”Jag ska gifta mig”

LÄS OCKSÅ: Kända tv-profilen kan vara med i Let’s Dance – visar upp TV4:s hemliga sms

FOTO: TV4, Ibl

 

 

SENASTE NYTT!